Categories: Stil de viaţă

Destinul trist al Rodicăi Tapalagă. Boala grea care a răpus-o pe regretata actriță

Destinul trist al frumoasei al Rodicăi Tapalagă. În ciuda unei cariere strălucitoare, Rodica Tapalagă, una dintre cele mai talentate actrițe, a avut o soartă tristă. A suferit de o boală gravă și a decedat. Sora mai mică a marelui actor, Ștefan Tapalagă, s-a stins din viață pe 18 decembrie 2010, la vârsta de 71 de ani.

Suferința care a învins-o pe regretata actriță Rodica Tapalagă

Dacă în plan profesional a strălucit, în plan personal durerile și boala au doborât-o. Actrița s-a luptat cu o maladie extrem de rară, fiind diagnosticată cu colagenoză, denumită și boală sistemică. Aceasta distruge organele vitale prin proliferarea colagenului în țesutul conjunctiv, printr-o atingere inflamatorie și imunologică a țesutului conjunctiv și prin difuzia leziunilor.

Ce este colagenoză?

Colagenoza este un grup de afecțiuni care afectează țesuturile conjunctive din corpul uman. Țesutul conjunctiv este un tip de țesut care susține și conectează diversele părți ale corpului, inclusiv oasele, ligamentele, tendoanele, mușchii și organele interne.

Boala afectează în mod negativ funcționarea normală a țesutului conjunctiv

Colagenoza poate include mai multe boli autoimune, cum ar fi lupus eritematos sistemic, sclerodermie, dermatomiozita, polimiozita și sindromul Sjögren. Aceste boli provoacă inflamație excesivă în corp și afectează în mod negativ funcționarea normală a țesutului conjunctiv.

Simptomele colagenozei pot varia în funcție de boala specifică, dar pot include oboseală, febră, dureri articulare și musculare, erupții cutanate, dificultăți de respirație și afectarea funcției organelor interne.

Tratamentul colagenozei poate implica administrarea de medicamente antiinflamatoare, imunosupresoare sau medicamente care tratează simptomele specifice ale fiecărei boli. În unele cazuri, pot fi necesare terapii suplimentare, cum ar fi fizioterapia sau terapiile de substituție a organelor. Monitorizarea regulată și gestionarea simptomelor sunt importante pentru a menține o calitate bună a vieții pentru persoanele cu colagenoză.

Cine a fost Rodica Tapalagă?

Născută la Dorohoi pe 12 ianuarie 1939, a urmat cursurile Liceului „Gheorghe Lazăr” din București. Absolventă a Institutului de artă teatrală și cinematografică din București promoția 1959, a debutat în 1958 pe marile ecrane în comedia Alo?… ați greșit numărul!, alături de alte viitoare mari nume ale scenei și filmului românesc (Ștefan Tapalagă, Ștefan Mihăilescu-Brăila și Stela Popescu). A creat roluri pe scenele mai multor teatre: Teatrul Național din Craiova, Teatrul Nottara și Teatrul Mic. Din 1961 până în 2010 (cu o scurtă întrupere între anii 1977-1981 când a jucat la Teatrul Mic) a fost actriță a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din București fiind ultima actriță angajată personal de Lucia Sturza Bulandra, scrie wikipedia.org.

A fost Zoe din “O scrisoare pierdută”, Didina Mazu din “D’ale Carnavalului”, Sophie din “Dimineaţa pierdută”, Elena Andreevna din “Unchiul Vanea”.

A jucat alături de Toma Caragiu, în spectacolul regizat de Liviu Ciulei, despre care spunea că a fost o experienţă splendidă.

“Toma Caragiu era fermecător. Noi, într-o echipă, ne sprijinim. Relaţiile care se stabilesc între aceste personalităţi sunt aspre, strălucitoare, calde, fierbinţi.

Sunt sentimente de fraţietate, de caramaderie dusă până dincolo de bine şi rău, ceea ce înseamnă, în fond, o relaţie spirituală mai puţin atinsă de imediat”, spunea regretată actriță în urmă cu mai mulți ani.

Recent Posts

15 mai. Ziua Națională a Bujorului Românesc. Este floare națională a României, iar care o rup au parte de amenzi usturătoare

Ziua Națională a Bujorului Românesc. Specie florală unică în Europa, se găseşte numai în România…

24 de minute ago

Șase copii au ajuns la Urgență cu halucinații. Bunica i-ar fi spălat cu o substanță toxică

Mai mulți copii au ajuns la Urgență cu halucinații. O nouă tragedie care ar fi…

54 de minute ago

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

o oră ago

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

2 ore ago

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

2 ore ago

Citeste si: