Categories: Ştiri sănătate

DIETĂ sănătoasă. 10 reguli de aur în alimentaţia bolnavilor de inimă

Copiii și adolescenții obezi sunt mai predispuși să aibă un atac de cord, diabet de tip 2 sau o stare de sănătate precară la vârstele de 30-40 de ani, potrivit unui amplu studiu american. Specialiștii afirmă faptul că 80% din cazurile de infarct miocardic și accident vascular cerebral pot fi prevenite.

Medicii spun că, după un atac de cord, o persoană trebuie să consume multe fructe și legume, proteine, cereale integrale și alimente cu un conținut scăzut de sare. Astfel, alimentaţia poate echilibra funcţiile organismului mai ales în cazul diabeticilor şi a hipertensivilor, mult mai expuşi bolilor cardiovasculare.

De asemenea, se recomandă limitarea consumului de produse lactate integrale pentru a evita consumul excesiv de grăsimi saturate. În schimb, pot fi consumate cu moderaţie laptele acru, laptele și brânzeturile, care au mai puţine grăsimi şi sodiu. Evident, trebuie eliminate definitiv alimentele și băuturile cu prea mult zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase sau dulciurile, avertizează nutriționiştii.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Aceştia pun accentual pe rolul alimentelor bogate în antioxidanţi pentru refacerea circulaţiei sângelui şi a musculaturii inimii după un eveniment cardiovascular. De altfel, este binecunoscut rolul antioxidanţilor în prevenirea deteriorării celulelor și în neutralizarea radicalilor liberi.

Cei mai cunoscuți sunt vitamina C, vitamina E, betacarotenul și alte carotenoide înrudite, împreună cu mineralele seleniu și mangan. Lor li se alătură glutationul, coenzima Q10, acidul lipoic, flavonoidele, fenolii, polifenolii sau fitoestrogenii, potrivit specialiştilor citaţi de actualno.com.

10 reguli de aur în alimentaţia bolnavilor de inimă

  1. Includeți mai multe alimente vegetale în dieta zilnică (Mănâncă 5 porţii de legume pe zi si două porţii de fructe proaspete în fiecare zi).
  2. Alegeți grăsimi mai sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, nucile și avocado
  3. Evitați alimentele prăjite și grăsimile animale.
  4. Consumați cereale integrale.
  5. Înlocuiți pâinea albă și pastele cu pâine integrală și alegeți orezul brun în loc de cel alb
  6. Creșteți consumul de pește
  7. Mâncați linte de mai multe ori pe săptămână.
  8. Concentrați-vă pe cărnurile slabe și eliminați cărnurile procesate, cum ar fi cârnații și mezelurile.
  9. Mâncați puiul fără piele
  10. Consumaţi fructe oleaginoase care conțin L-arginină (ajută la reglarea tensiunii arteriale) și fitosteroli (compuși vegetali ce reduc nivelul colesterolului prin blocarea absorbției acestuia în intestine).

Recent Posts

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

14 minute ago

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

44 de minute ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

o oră ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

2 ore ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

2 ore ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

3 ore ago

Citeste si: