Sari la conținut

DIETĂ sănătoasă. 10 reguli de aur în alimentaţia bolnavilor de inimă

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Copiii și adolescenții obezi sunt mai predispuși să aibă un atac de cord, diabet de tip 2 sau o stare de sănătate precară la vârstele de 30-40 de ani, potrivit unui amplu studiu american. Specialiștii afirmă faptul că 80% din cazurile de infarct miocardic și accident vascular cerebral pot fi prevenite.

Medicii spun că, după un atac de cord, o persoană trebuie să consume multe fructe și legume, proteine, cereale integrale și alimente cu un conținut scăzut de sare. Astfel, alimentaţia poate echilibra funcţiile organismului mai ales în cazul diabeticilor şi a hipertensivilor, mult mai expuşi bolilor cardiovasculare.

De asemenea, se recomandă limitarea consumului de produse lactate integrale pentru a evita consumul excesiv de grăsimi saturate. În schimb, pot fi consumate cu moderaţie laptele acru, laptele și brânzeturile, care au mai puţine grăsimi şi sodiu. Evident, trebuie eliminate definitiv alimentele și băuturile cu prea mult zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase sau dulciurile, avertizează nutriționiştii.

Alimente pentru sanatatea inimii
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Aceştia pun accentual pe rolul alimentelor bogate în antioxidanţi pentru refacerea circulaţiei sângelui şi a musculaturii inimii după un eveniment cardiovascular. De altfel, este binecunoscut rolul antioxidanţilor în prevenirea deteriorării celulelor și în neutralizarea radicalilor liberi.

Cei mai cunoscuți sunt vitamina C, vitamina E, betacarotenul și alte carotenoide înrudite, împreună cu mineralele seleniu și mangan. Lor li se alătură glutationul, coenzima Q10, acidul lipoic, flavonoidele, fenolii, polifenolii sau fitoestrogenii, potrivit specialiştilor citaţi de actualno.com.

10 reguli de aur în alimentaţia bolnavilor de inimă

  1. Includeți mai multe alimente vegetale în dieta zilnică (Mănâncă 5 porţii de legume pe zi si două porţii de fructe proaspete în fiecare zi).
  2. Alegeți grăsimi mai sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, nucile și avocado
  3. Evitați alimentele prăjite și grăsimile animale.
  4. Consumați cereale integrale.
  5. Înlocuiți pâinea albă și pastele cu pâine integrală și alegeți orezul brun în loc de cel alb
  6. Creșteți consumul de pește
  7. Mâncați linte de mai multe ori pe săptămână.
  8. Concentrați-vă pe cărnurile slabe și eliminați cărnurile procesate, cum ar fi cârnații și mezelurile.
  9. Mâncați puiul fără piele
  10. Consumaţi fructe oleaginoase care conțin L-arginină (ajută la reglarea tensiunii arteriale) și fitosteroli (compuși vegetali ce reduc nivelul colesterolului prin blocarea absorbției acestuia în intestine).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel