Categories: Ştiri sănătate

Disfuncționalitățile din campania de vaccinare. Cine își asumă responsabilitatea?

Disfuncționalitățile din campania de vaccinare.13.200 de persoane au fost vaccinate din 27 decembrie, de când a început campania, dar duminică, 3 ianuarie, au fost vaccinate numai 324.

„Astăzi s-a asigurat vaccinarea, practic, doar pentru personalul propriu care era în exercitarea serviciului de gardă sau al turelor. De săptămâna viitoare, activitatea în centrele de vaccinare va funcționa neîntrerupt, 7 zile din 7, după un program de la 8 dimineața la 8 seara.

Și după 8 seara se continuă și se poate face vaccinarea pentru personalul propriu care fie este în serviciu de gardă, fie în turele de noapte, tocmai pentru a se facilita accesul la vaccinare”, a explicat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Disfuncționalitățile din campania de vaccinare

„Legat de disfuncționalitățile care au apărut în aceasă perioadă 31 decembrie – 2 ianuarie, trebuie să precizăm că din acest motiv, și anume că o parte dintre centre își încep activitatea de mâine (luni), a fost o lipsă de sincronizare între platforma de programare, care a permis programarea unui număr – mic – de persoane până la momentul la care s-a putut, practic, reseta calendarul de programare în conformitate cu începerea activităților de vaccinare.

Asumarea responsabilității pentru disfuncționalitățile din campania de vaccinare

A fost o situație extrem de neplăcută, pe care mi-o asum, însă fiecare persoană, pot să vă asigur, a fost sunată și i s-a explicat această problemă legată de sistemul de programare și a fost reprogramată. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt corectate, însă activitatea ar trebui să fie normală începând de mâine și să nu mai existe probleme de acest gen”, a asigurat Valeriu Gheorghiță.

500.000 de locuri libere pentru programarea din ianuarie

Sunt 376 de centre de vaccinare în toată țara, dar numai în jur de 50 au funcționat în această săptămână.

„Mare parte dintre centrele din țară au optat pentru începerea activităților de vaccinare la capacitate maximă începând cu data de 4 ianuarie.

Centrele au fost pregătite însă încă din 27 decembrie, echipate corespunzător cu toate echipamentele necesare pentru asigurarea accesului în registrul electronic național al vaccinărilor, au beneficiat de toate procedurile necesare pentru desfășurarea activităților de vaccinare și de trainingul fiecărui coordonator de centru, pentru a ști cum să opereze în acel registru electronic național al vaccinărilor. Practic, am început progresiv.

Inițial, cu cele 10 unități medicale, la care s-au adăugat și altele, însă de mâine (luni – n.r.), activitatea practic va începe în majoritatea centrelor”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

Programările în centrele de vaccinare

„Este relevant să vedem ce se întâmplă luni, marți și miercuri, pentru că programările cresc progresiv de la o zi la alta.

Numărul de sloturi libere de programare în care se pot programa persoanele este de circa 500.000 pentru primele două-trei săptămâni ale lunii ianuarie. Deci, dacă cineva vrea să se programeze, are suficiente locuri să facă acest lucru”, a spus Gheorghiță.

Cum se realizează necesarul de vaccinuri?

Necesarul de vaccinuri este solicitat de fiecare centru de vaccinare, este centralizat la nivelul DSP-urilor și mai departe, DSP-ul, până în ora 13:00 în ziua anterioară inițierii propriu-zise a activităților de vaccinare, transmite acest necesar către centrul de stocare, care la rândul lui pregătește necesarul de vaccinuri și asigură distribuția către DSP-uri, respectiv către centrele de vaccinare, a explicat Valeriu Gheorghiță.

„Ceea ce s-a întâmplat în aceste zile, începând din 27 decembrie, nu este relevant pentru perioada următoare și de asemenea, perioada care deservește prima etapă de vaccinare nu este relevantă pentru capacitatea de vaccinare pe care România o are pentru etapa a 2-a și a 3-a, pentru că dimensionarea centrelor este cât se poate de corectă și adaptată la densitatea populației”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

„Sunt peste 900 de centre care au repartiție la nivel național, care ar putea să vaccineze zilnic cel puțin 150 de persoane și am putea ajunge la o capacitate de peste 140.000 de persoane vaccinate în fiecare zi, când vom vorbi de etapa a 2-a și ulterior de etapa a 3-a, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Recent Posts

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

16 minute ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

45 de minute ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

o oră ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

2 ore ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

2 ore ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

3 ore ago

Citeste si: