Categories: Expertul zilei

Dr. Andreas Vythoulkas: Ce este menoragia și cum o tratăm

Menoragia, cunoscută popular şi ca o menstruaţie puternică, este descrisă ca o hemoragie gravă şi prelungită în timpul ciclului menstrual, care poate să întrerupă activitatea normală a unei femei. Această tulburare afectează la nivel global peste 20% dintre femei, cele mai multe fiind fie adolescente, fie se apropie de menopauză.

Despre cauzele, simptomele și tratamentul acestei tulburări a explicat pentru Doctorul Zilei, Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Menoragia este una dintre cele mai comune probleme ginecologice și reprezintă o hemoragie puternică, abundentă și prelungită din timpul ciclului menstrual. Cauzele ei pot fi descoperite în urma unor analize de laborator sau imagistice.

Fiecare femeie are un ciclu menstrual unic și chiar dacă perioada optimă a acestuia este 28 de zile cu o durată de 4 zile, anumite fluctuații între 21 și 32 de zile sunt considerate normale. Semne de alarmă există abia în clipa în care durata menstruație depășește 7 zile, iar femeia în cauză schimba absorbantul la 2-3 ore, adică foarte des.

O pierdere de sânge mai mare de 80 ml, conținând cheaguri mari, care durează mai mult de șapte zile și este însoțită de dureri permanente în abdomenul inferior, poate reprezenta semnalul de alarmă care avertizează asupra existenței unei probleme de sănătate. Prima consecință este anemia care se manifestă printr-o stare generală rea,  senzație acută de oboseală, amețeli, migrene, greutate în respirație, tahicardie și hipotensiune“, ne-a explicat medicul.

Însa în cazul în care o astfel de hemoragie abundentă are loc doar o singură dată, sau foarte rar nu înseamnă că există o problemă medicală. Cu toate acestea, există și probleme ascunse. Practic, sunt mai multe cauze posibile ale menoragiei de la fibroame uterine, țesuturi necanceroase care cresc în interiorul uterului, până la dereglări hormonale, hipertensiune, medicamente anticoagulante, boli de sânge, tulburările de coagulare sau hemofilie, sau chiar boli hepatice.

Când sunt necesare investigații suplimentare:

Atunci când o femeie se confruntă lunar cu astfel de sângerări trebuie să se prezinte la medicul ginecolog pentru o evaluare a stării de sănătate. Este posibil ca medicul specialist să recomandate o serie de investigații de laborator și  imagistice care să ducă la aflarea problemei de fond.

„La adolescente, în primii doi ani de la instalarea menstruației, și la femeile aflate în premenopauză, cauza este cel mai adesea de natură hormonală“, a spus doctorul specialist.    

Principalele analize recomandate în cazul unei menoragii care se repetă lunar sunt: analizele de sânge cu rolul de a diagnostica anemia, anumite dereglări hormonale sau de natură endocrinologică vizând tiroida și/sau test Babeș Papanicolau, pentru depistarea unei posibile inflamații, infecții, displazii sau cancer. Și ecografia intravaginală este de ajutor pentru stabilirea sănătății uterului și a ovarelor. Totodată, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine se poate efectua și o biopsie endometrială. Aceasta sunt informații precise cu privire la posibile anomalii celulare de la nivelul uterului.

Iată care sunt principalele cauze:

Cauzele menoragiei pot fi diverse, de la cele hormonale sau cele determinate de schimbarea stilului de viață – stres, modificări mari ale greutății corporale, exerciții fizice în exces, intervenții chirurgicale. Dar și anumite tratamente cu anticoagulante, schimbarea pilulelor contraceptive sau un sterilet inadecvat.

Există însă și cauze grave care se pot manifesta prin metroragii. De exemplu: fibroame uterine, polipi uterini, infecții genitale, cancer cervical, uterin sau ovarian, boala inflamatorie pelvină, tulburări de coagulare, hemofilie, ciroză hepatică, hipertensiune.

Tratamentul, de două feluri:

După ce analizele sunt gata și medicul ginecolog are rezultatele investigațiilor, acesta va stabili cel mai indicat tratament. Acesta poate să fie ori medicamentos, ori  chirurgical.

În categoria tratamentului medicamentos, intră antiinflamatoarele menite să trateze crampele menstruale apărute de obicei în timpul menoragiei. Un alt tip de tratament poate fi reprezentat de către pilulele anticoncepționale, care ar trebui să regleze ciclul menstrual – atât în ce privește periodicitatea, cât și cantitatea lui. Se mai poate lua progesteron pe cale orală, care este administrat atunci când cauza menoragiei este reprezentată de dereglările hormonale.

În privința tratamentului chirurgical, putem vorbi despre embolizarea arterelor uterine – care este indicată femeilor ce suferă de menoragie din pricina existenței unui fibrom uterin. Sau despre histeroscopie – care înseamnă introducerea unei camere speciale în cavitatea uterină, pentru a analiza mucoasa. În urma histeroscopiei este posibil să fie recomandată ablația endometrială, o procedură cu ajutorul căreia este îndepărtată mucoasa uterină. Un tratament chirurgical drastic este histerectomia, prin care este îndepărtat uterul, colul uterin și, uneori, chiar și ovarele, depinzând de diagnosticul pe care îl are pacienta“, ne-a mai explicat medicul specialist.

Recent Posts

Bani de la stat GRATIS: se acordă până la 10.000 de lei de persoană. Banii intră direct pe card dacă îndeplinești această condiție

 „Prima conectare” este un program finanțat de Guvernul României prin fondurile primite de la Uniunea…

14 minute ago

HOROSCOP iunie 2024. Veşti BUNE pentru toate zodiile!

Astrologii anunţă că prima lună a verii vine cu vești bune pentru toate semnele zodiacale.…

45 de minute ago

10 PROFEŢII cutremurătoare făcute de călugărul RASPUTIN. Viziune despre al Treilea Război Mondial

Celebrul profet rus Grigori Rasputin a fost renumit pentru puterile sale supranaturale şi vindecările  miraculoase,…

o oră ago

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

o oră ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

2 ore ago

7 obiceiuri care te vor ajuta să atingi iubirea de sine. Pentru o viață împlinită, învață cum să te iubești pe tine

În ultimii ani, sănătatea mintală și sănătatea emoțională au devenit subiecte populare de conversație. Tot…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar