Sari la conținut

Dr. Andreas Vythoulkas: Ce este menoragia și cum o tratăm

balonare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de cancer de colon

Menoragia, cunoscută popular şi ca o menstruaţie puternică, este descrisă ca o hemoragie gravă şi prelungită în timpul ciclului menstrual, care poate să întrerupă activitatea normală a unei femei. Această tulburare afectează la nivel global peste 20% dintre femei, cele mai multe fiind fie adolescente, fie se apropie de menopauză.

Despre cauzele, simptomele și tratamentul acestei tulburări a explicat pentru Doctorul Zilei, Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Menoragia este una dintre cele mai comune probleme ginecologice și reprezintă o hemoragie puternică, abundentă și prelungită din timpul ciclului menstrual. Cauzele ei pot fi descoperite în urma unor analize de laborator sau imagistice.

Fiecare femeie are un ciclu menstrual unic și chiar dacă perioada optimă a acestuia este 28 de zile cu o durată de 4 zile, anumite fluctuații între 21 și 32 de zile sunt considerate normale. Semne de alarmă există abia în clipa în care durata menstruație depășește 7 zile, iar femeia în cauză schimba absorbantul la 2-3 ore, adică foarte des.

O pierdere de sânge mai mare de 80 ml, conținând cheaguri mari, care durează mai mult de șapte zile și este însoțită de dureri permanente în abdomenul inferior, poate reprezenta semnalul de alarmă care avertizează asupra existenței unei probleme de sănătate. Prima consecință este anemia care se manifestă printr-o stare generală rea,  senzație acută de oboseală, amețeli, migrene, greutate în respirație, tahicardie și hipotensiune“, ne-a explicat medicul.

Însa în cazul în care o astfel de hemoragie abundentă are loc doar o singură dată, sau foarte rar nu înseamnă că există o problemă medicală. Cu toate acestea, există și probleme ascunse. Practic, sunt mai multe cauze posibile ale menoragiei de la fibroame uterine, țesuturi necanceroase care cresc în interiorul uterului, până la dereglări hormonale, hipertensiune, medicamente anticoagulante, boli de sânge, tulburările de coagulare sau hemofilie, sau chiar boli hepatice.

Când sunt necesare investigații suplimentare:

Atunci când o femeie se confruntă lunar cu astfel de sângerări trebuie să se prezinte la medicul ginecolog pentru o evaluare a stării de sănătate. Este posibil ca medicul specialist să recomandate o serie de investigații de laborator și  imagistice care să ducă la aflarea problemei de fond.

„La adolescente, în primii doi ani de la instalarea menstruației, și la femeile aflate în premenopauză, cauza este cel mai adesea de natură hormonală“, a spus doctorul specialist.    

Principalele analize recomandate în cazul unei menoragii care se repetă lunar sunt: analizele de sânge cu rolul de a diagnostica anemia, anumite dereglări hormonale sau de natură endocrinologică vizând tiroida și/sau test Babeș Papanicolau, pentru depistarea unei posibile inflamații, infecții, displazii sau cancer. Și ecografia intravaginală este de ajutor pentru stabilirea sănătății uterului și a ovarelor. Totodată, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine se poate efectua și o biopsie endometrială. Aceasta sunt informații precise cu privire la posibile anomalii celulare de la nivelul uterului.

Iată care sunt principalele cauze:

Cauzele menoragiei pot fi diverse, de la cele hormonale sau cele determinate de schimbarea stilului de viață – stres, modificări mari ale greutății corporale, exerciții fizice în exces, intervenții chirurgicale. Dar și anumite tratamente cu anticoagulante, schimbarea pilulelor contraceptive sau un sterilet inadecvat.

Există însă și cauze grave care se pot manifesta prin metroragii. De exemplu: fibroame uterine, polipi uterini, infecții genitale, cancer cervical, uterin sau ovarian, boala inflamatorie pelvină, tulburări de coagulare, hemofilie, ciroză hepatică, hipertensiune.

Tratamentul, de două feluri:

După ce analizele sunt gata și medicul ginecolog are rezultatele investigațiilor, acesta va stabili cel mai indicat tratament. Acesta poate să fie ori medicamentos, ori  chirurgical.

În categoria tratamentului medicamentos, intră antiinflamatoarele menite să trateze crampele menstruale apărute de obicei în timpul menoragiei. Un alt tip de tratament poate fi reprezentat de către pilulele anticoncepționale, care ar trebui să regleze ciclul menstrual – atât în ce privește periodicitatea, cât și cantitatea lui. Se mai poate lua progesteron pe cale orală, care este administrat atunci când cauza menoragiei este reprezentată de dereglările hormonale.

În privința tratamentului chirurgical, putem vorbi despre embolizarea arterelor uterine – care este indicată femeilor ce suferă de menoragie din pricina existenței unui fibrom uterin. Sau despre histeroscopie – care înseamnă introducerea unei camere speciale în cavitatea uterină, pentru a analiza mucoasa. În urma histeroscopiei este posibil să fie recomandată ablația endometrială, o procedură cu ajutorul căreia este îndepărtată mucoasa uterină. Un tratament chirurgical drastic este histerectomia, prin care este îndepărtat uterul, colul uterin și, uneori, chiar și ovarele, depinzând de diagnosticul pe care îl are pacienta“, ne-a mai explicat medicul specialist.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel