Categories: Expertul zilei

Dr. Carmen Dorobăț: Să fim atenți la ceea ce înseamnă consum. Produsele care se consumă în aceste zile sunt…

Toxiinfecția alimentară, un tip de afecțiune transmisă prin alimente, este o problemă pe care oamenii o contractează de la un produs pe care l-au mâncat sau băut. Aceasta este cauzată de germeni sau de alte elemente dăunătoare care se găsesc în alimente sau băuturi.

Simptomele intoxicației alimentare sunt adesea tulburări de stomac, diaree și vărsături. Simptomele apar, de obicei, la câteva ore sau zile după ce s-a consumat alimentul în cauză. Majoritatea oamenilor au o formă ușoară a bolii și se ameliorează fără tratament.

Uneori, intoxicațiile alimentare provoacă boli grave sau complicații.

Dr. Carmen Dorobăț: Să fim atenți la ceea ce înseamnă consum

Dr. Carmen Dorobăț a explicat la ce trebuie să fim atenți în această perioadă, pentru a ne bucura de vacanță fără să ne punem în periol sănătatea.

”În general să preferăm produse din locuri pe care le cunoaștem. Pentru cei mici, aș atrage atenția, ca părinții să fie atenți în momentul în care cumpără dulciuri caracteristice acestei perioade de timp, cum sunt iepurașii, cum sunt ouăle de ciocolată, dar care să fie cumpărate din locuri care sunt controlate din punct de vedere medical, cu termene de garanție vizibile și să fie controlat acest termenul.

Pentru că vin sărbătorile pascale, pe care toată lumea le așteaptă cu bucurie, ne dorim vacanțe, dar acestea ca să fie liniștite trebuie să fim atenți la ceea ce înseamnă consum, pentru că în general produsele care se consumă în aceste zile sunt produse pe bază de ouă, pe bază de lapte și derivate, pe bază de de carne, întotdeauna trebuie să fim siguri că produsul respectiv este consumat în condiții de igienă”, a declarat dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate, pentru DC Medical.

Simptomele

Potrivit MayoClinic, simptomele variază în funcție de cauza bolii. Acestea pot apărea în câteva ore sau săptămâni, în funcție de cauză.

Unele simptome comune sunt următoarele:

  • stomac deranjat
  • vărsături
  • diaree
  • diaree și scaune cu sânge
  • dureri de stomac și crampe abdominale.
  • febră
  • dureri de cap

Mai rar, toxiinfecția alimentară afectează sistemul nervos și poate duce la boli grave. Simptomele pot include următoarele:

  • vedere dublă sau încețoșată
  • dureri de cap
  • pierderea mișcărilor la nivelul membrelor
  • probleme de înghițire
  • furnicături sau amorțeală a pielii.
  • slăbiciune
  • modificări ale sunetului vocii

Recent Posts

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

38 de minute ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

o oră ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

2 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

2 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

3 ore ago

Lipsa acestei vitamine predsipune la demență și insuficiență cardiacă. Aproape jumătate dintre vârstnici au carență

Aproape jumătate dintre persoanele vârstnice se confruntă cu lipsa unei vitamine esențiale pentru creier.  Datele…

3 ore ago

Citeste si: