marți, martie 21, 2023

În aceste zile, camera de gardă a spitalelor a fost luată cu asalt de persoane care s-au prezentat cu intoxicații alimentare. Cei mai predispuși au fost copiii și adulții care se confruntă cu un sistem imunitar slăbit.

Toxiinfectiile alimentare reprezinta afectiuni digestive cu evolutie acuta sau subacuta care pot surveni izolat sau sub forma imbolnaviri in colectivitate, datorate consumului de alimente contaminate cu germeni capabili de toxigeneza. Epidemiile de intoxicatie alimentara sunt mai frecvent intalnite in sezonul cald si sunt favorizate de nerespectarea regulilor de igiena alimentara.

Te-ar mai interesa: Dieta populară care ar putea reduce cu 23% riscul ...

„Persoanele care prezintă un risc mai mare de toxiinfecții alimentare sunt femeile gravide, adulții cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele care au în sistem imunitar slăbit și copii care au o vârstă mai mică de 5 ani.

În ceea ce privește ultima categorie de pacienți, cei din sfera pediatrică, complicațiile toxiinfecție alimentare pot fi mai grave și aici trebuie menționată deshidratarea în contextul afectării gastrointestinale.

Și, în general, ei sunt și cei care necesită cel mai adesea internare pentru monitorizare și reechilibrare.

Ce putem face noi, concret, pentru a preveni astfel de situații? În primul rând, o igienă personală și a suprafețelor adecvată înainte și după prepararea alimentelor și să ne asigurăm că alimentele consumate sunt sigilate, depozitate, ulterior spălate și preparate termic în mod corespunzător”, a declarat Gabriel Nistor, medic infecționist Institutul Matei Balș pentru Antena 3 CNN.

Te-ar mai interesa: Testul de sănătate simplu care ți-ar putea salva v...

Ce reprezinta intoxicatiile alimentare?

Intoxicatia alimentara, cunoscuta si sub denumirea de toxiinfectie alimentara reprezinta o problema digestiva ce se manifesta din dureri abdominale, stare generala de rau, greturi, voma, diaree. Poate fi cauzata de bacterii, de virusuri (asa cum este norovirus) si paraziti, dar si de anumite toxine ori substante chimice.

Pe timpul verii, in concedii, toxiinfectiile alimentare sunt frecvente, principala cauza fiind consumul de alimente contaminate fie prin prepararea necorespunzatoare, fie prin pastrarea acestora in conditii improprii.

Te-ar mai interesa: Cele 5 superalimente care ajută la curățarea ficat...

De la debutul primelor simptome, in cazul unor toxiinfectii alimentare usoare, simptomatologia se amelioreaza prin adoptarea unor masuri simple:

  • repaos alimentar initial,
  • hidratare corespunzatoare,
  • evitarea alimentelor grase, procesate, prajite,
  • consumul de alimente usoare precum orez fiert, paine prajita, introduse treptat in dieta,
  • eliminarea sucurilor acidulate din alimentatie, inclusiv a alcoolului si bauturilor care pot fermenta (de exemplu sucuri de fucte).

In situatia unei toxiinfectii alimentare severe este necesara prezentarea la medic pentru diagnostic si tratament, mai ales in cazul copiilor mici si al varstnicilor deoarece riscul de deshidratare este ridicat in cazul acestora.

In functie de cauza toxiinfectiei si de severitatea simpomelor medicul poate prescrie inclusiv tratament antibiotic (in urma analizelor medicale de laborator).

Te-ar mai interesa: Cocaina în licee de TOP din Capitală. Copii de ban...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private