Dr. Ciprian Danielescu: Netratat, glaucomul poate duce la orbire

Dr. Ciprian Danielescu: Netratat, glaucomul poate duce la orbire

Doctorul Ciprian Danielescu, medic primar oftalmolog, la Spitalul Clinic de Urgență „Prif. Dr. N. Oblu” din Iași a explicat ce este glaucomul și cum se manifestă această afecțiune în stadii incipiente. Acesta mai spune că cel mai frecvent tip de glaucom, care poate afecta 1% dintre adulți este glaucomul primar.

„Sub „umbrela” numelui de glaucom stau un număr mare de mecanisme de apariție a bolii, care au în comun creșterea presiunii intraoculare – PIO (în mod normal este între 10 și 21 mmHg) – ca să fie și mai complicat, există și un subtip de glaucoame cu presiune normală… Cauza creșterii PIO este blocarea fluxurilor normale ale lichidului intraocular, blocare care poate să apară în diverse locații și poate fi primară (necauzată de o altă boală) sau secundară (unei alte boli oculare – vedeți și ilustrația). Creșterea PIO va afecta la rândul ei funcționarea normală a nervului optic (cel ce duce informația vizuală de la ochi la creier) și cauzează moartea treptată a celulelor care alcătuiesc nervul. Această moarte celulară nu este reversibilă, neuronii nu mai învie, deci ne străduim să păstrăm situația nervului optic și nu să o ameliorăm. Netratat, glaucomul poate duce la orbire”, explică dr. Ciprian Danielescu.

Risc de a face glaucom

„Cel mai frecvent tip de glaucom, care poate afecta 1% dintre adulți este glaucomul primar (sau „primitiv”) cu unghi deschis (GPUD), de aceea voi scrie aici despre această formă de boală. Cei care au rude de gradul întâi (părinți sau frați) cu glaucom au un risc ceva mai mare decât restul populației (deci ar trebui să efectuați și dvs. un consult oftalmologic).

Glaucomul la începutul bolii

„La începutul bolii (și în perioada ei de evoluție, care poate fi de ani de zile), GPUD este asimptomatic: nu doare, nu scade vederea… În consecință, diagnosticul este efectuat cel mai adesea de către medicul oftalmolog în cursul unui control de rutină, probabil în cadrul prescrierii de ochelari. Medicul nu se va mărgini să dea rețeta de ochelari, ci va căuta și semne ale diverselor boli oculare, printre care și glaucomul.

Un indiciu extrem de important îl oferă examinarea fundului de ochi – în glaucom nervul optic apare afectat, “excavat” spunem noi, cu atât mai mult cu cât boala este mai avansată. O altă informație pe care o căutăm este presiunea intraoculară (care însă este variabilă în cursul zilei). Dacă medicul suspectează un glaucom, va efectua apoi alte examene mai amănunțite pentru confirmare și pentru a afla tipul de afectare”, exlică medicul oftalmolog, potrivit DC News.

Un examen modern, rapid și util este OCT

„Examinarea câmpului vizual necesită colaborarea și atenția pacientului, cam ca la un joc video. Afectarea câmpului vizual este crucială în glaucom, de exemplu mulți pacienți citesc toate literele panoului, dar au câmp vizual foarte îngustat, ceea ce este o formă de invaliditate. Câmpul vizual poate să se înrăutățească lent, iar scopul nostru este să stopăm sau să încetinim foarte mult această evoluție.

Un examen modern, rapid și util este OCT (tomografia în coerență optică), care ne dă informații despre subțierea nervului optic (respectiv reducerea fibrelor care formează acest nerv)”, spune medicul specialist.

Unghiul închis evoluează adesea acut

„Gonioscopia este examinarea unghiului situat între cornee și iris. Astfel vom clasifica glaucoame cu unghi deschis sau închis (cele cu unghi închis evoluează adesea acut și sunt urgențe oftalmologice)”, a explicat medicul pentru Ziarul de Iași.

Recent Posts

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

33 de minute ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

o oră ago

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Nu peste mult timp am putea avea semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și…

2 ore ago

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani în luna iunie. Vin câștiguri din toate părțile și au noroc pe toate planurile

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani. Începând cu luna iunie, nativii din Berbec, Scorpion, Capricorn…

2 ore ago

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

12 ore ago

Citeste si: