Categories: Ştiri sănătate

Emilian Popovici, primele studii despre Omicron. „Are interesul de a se replica cât mai mult, și de a omorî cât mai puțin”

Momentan, specialiștii nu au aflat foarte multe informații despre noua variantă SARS-CoV-2, Omicron. Din ce știm, însă, noua variantă este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare.

Între timp, cercetătorii vor să descopere ce influența are această variantă asupra vaccinurilor și tratamentelor anti-COVID și dacă eficacitatea acestora va fi afectată.

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, dezvăluie câteva informații generale despre noua variantă, care oferă o imagine de ansamblu optimistă, dar pentru ca sunt studii preliminare, este necesar să le privim cu reticență.

Ce știm despre varianta Omicron?

„Există acea creștere exponențială, caracteristică creșterii transmisibilității. Dacă ar fi fost vorba despre o creștere liniară, atunci ne gândeam la o creștere de gravitate, iar dacă era o creștere dramatică, atunci puteam să ne gândim la o creștere și de transmisibilitate și de gravitate. Este clar că avem o creștere de transmisibilitate semnificativă și asta se vede și din faptul că, practic, avem un procent semnificativ de copii infectați, ceea ce arată, de asemenea, că avem o creștere comunitară foarte mare prin prisma acestei transmisibilități foarte crescute”, a spus epidemiologul Emilian Popovici, la Digi 14.

Virusul are interesul de a omorî cât mai puțin

„Realitatea este că niciun virus nu are interesul să-i omoare pe cei pe care supraviețuiește, are interesul de a infecta cât mai mulți, pentru a se replica cât mai mult, și de a omorî cât mai puțin.

În Africa de Sud, la vârsta de peste 50 de ani sunt 57 la sută vaccinați, iar la segmentul de vârstă 18-49 sunt doar 34 la sută. Asta ne poate duce cu gândul la faptul că vaccinurile actuale își păstrează un anumit nivel de protecție și în fața variantei Omicron, ceea ce ar fi un lucru foarte bun”, a zis Emilian Popovici. Tot spre această concluzie ar pleda și faptul că majoritatea celor internați au fost nevaccinați. „Sunt câteva aspecte ce ar putea duce către concluzii pozitive, dacă studiile viitoare vor confirma aceste concluzii preliminare ale studiului din Africa de Sud”, a adăugat Emilian Popovici.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

15 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

45 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică