Categories: Expertul zilei

Emojiurile, la fel de eficiente ca scalele numerice ale DURERII în evaluarea nivelului durerii pacientului din spital. Studiul care i-a încântat pe medici

Emojiurile, la fel de eficiente ca scalele numerice ale DURERII în evaluarea nivelului durerii pacientului din spital. Studiul care i-a încântat pe medici

Cele două metode cele mai utilizate pe scară largă, scala numerică a durerii de la 0 la 10 și scara Wong-Baker, ambele se bazează pe pacienții să-și auto-raporteze nivelul de durere prin alocarea unui număr sau a unei fețe. Cineva care suferă de dureri severe, de exemplu, ar putea să-l evalueze cu „8” sau să arate o față nefericită, care se strâmbă, pentru a-și ajuta medicul să înțeleagă câtă durere suferă.

Emojiurile, la fel de eficiente ca scalele numerice ale DURERII în evaluarea nivelului durerii pacientului din spital

Nu pare tocmai știință de vârf, nu-i așa? Și totuși, în efortul de a găsi o modalitate mai utilă de a măsura durerea în era digitală, cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (MGH) au cerut 109 de pacienți să-și evalueze durerea pe o scară numerică și folosind un dispozitiv electronic pentru a selecta una dintre cele șase fețe emoji modelate, după scara Wong-Baker.

Pacienții au suferit de dureri abdominale, toracice, de spate sau de extremități și au fost internați pentru îngrijiri de urgență sau intervenții chirurgicale la MGH.

Descoperirile studiului, publicate în JAMA, nu au arătat nicio diferență vizibilă între scalele numerice și emoji – sugerând că emoji-urile digitale pot fi utile în colectarea datelor despre sănătatea pacienților, în special pentru copiii mici și persoanele cu abilități culturale, lingvistice și cognitive diferite.

„Demonstrând concordanța dintre emoji și scala numerică de evaluare a durerii, am validat utilizarea emoji-urilor ca alternativă precisă, open-source și economică la scalele de durere vizuale analogice populare, cum ar fi Wong-Baker”, a declarat primul autor Shuhan He, un medic curant al departamentului de urgență al MGH,  într-un comunicat de presă.

Studiul care i-a încântat pe medici

„Deoarece emoji-urile sunt open source și digitale, ele ar putea încuraja colectarea de date despre starea pacientului în zile, săptămâni sau luni – informații care ar putea fi apoi integrate în dosarele electronice de sănătate și documentate pe fișele pacienților”.

Mai degrabă decât o distracție online, Dr. He și colegii săi spun că simbolurile emoji colorate ar putea fi o modalitate practică și imaginativă de a distruge barierele de comunicare în mediul spitalicesc.

„Dacă un clinician nu înțelege pacientul din cauza unei bariere lingvistice sau a unei dizabilități, nu-i poate oferi un tratament”, a spus autorul principal Jarone Lee, șef adjunct al îngrijirii critice și chirurgie de urgență în traumatologie la MGH.

„Printre populațiile care ar putea beneficia se numără pacienții din unitatea de terapie intensivă care pot avea dificultăți de vorbire, cum ar fi cei cu ventilatoare mecanice, care au nevoie de o modalitate alternativă de a-și caracteriza durerea pentru îngrijitorii”.

     

50 de emojiuri relevante pentru medicină

Emojiurile digitale au apărut în Japonia în urmă cu peste 10 ani. Din cele 3.500 de simboluri emoji aprobate pentru utilizare de către Unicode Consortium – o organizație nonprofit care menține standarde uniforme de text pentru computere – doar 50 sunt relevante pentru medicină.

Primele emoji-uri medicale, introduse în 2015, au fost seringa și pilula. De atunci, emoji-urile au fost adăugate pentru a reprezenta dizabilitățile, un stetoscop, osul, dinții, inima și plămânii.

Dr. He lucrează cu societăți medicale profesionale pentru a dezvolta mai multe emoji-uri – inclusiv cele care reprezintă durerea – cu scopul de a le obține aprobarea de către Consorțiul Unicode. El crede că emoji-urile medicale ar putea deveni instrumente principale pentru îmbunătățirea diagnosticului și a tratamentului.

În cazurile camerelor de urgență în care sincronizarea este critică, emoji-urile ar putea duce la o formă de comunicare punct-and-apăsare care compensează lacunele lingvistice și accelerează deciziile clinice.

„Ca medici, datoria noastră este să știm cum se simt pacienții și utilizarea emoji-urilor ne permite să facem acest proces mai echitabil și, astfel, să îmbunătățim livrarea asistenței medicale pentru toți pacienții într-un mod foarte semnificativ”, a mai spus dr. He.

Recent Posts

O zodie are noroc cu carul pâna la sfârșitul lunii Mai. I se îndeplinește o mare dorință!

Cristina Demetrescu susține că un semn zodiacal este favorizat până la sfârșitul lunii mai. Acești…

8 minute ago

Mușcătura de căpușă: Cum să acționezi pentru a depărta insecta și cum depistezi Boala Lyme

Mușcătura de căpușă. Pe lângă faptul că este dureroasă, mușcătura de căpușă este și periculoasă,…

28 de minute ago

Scapa de burta fara efort: Urmeaza CINCI reguli simple!

Cum să pierzi grăsimea de pe burtă fără efort, fără diete stricte. Abdomenul plat este…

48 de minute ago

Te-ai pensionat înainte de 60 ani? Poți lua 1.000 lei în plus la pensie. Uite care este modul și formula de recalculare

Chiar dacă te-ai pensionat înainte de 60 de ani, legea pensiilor vine cu vești bine…

o oră ago

Horoscop chinezesc. Anca Dimancea: Luna de Șarpe este destul de tumultuoasă

Specialistul în zodiacul chinezesc Anca Dimancea informează că luna Șarpelui, elementul Yin al Pământului, a…

o oră ago

Fenomen EXTREM la începutul săptănânii. ANM a modificat prognoza

ANM a schimbat prognoza pentru luni, 20 mai. În cea mai mare parte a țării,…

2 ore ago

Citeste si: