Schimbări frecvente de dispoziție: deficiențe nutriționale „responsabile” pentru depresie, oboseală, anxietate

Deficiențe nutriționale „responsabile” pentru depresie, oboseală, anxietate. Deși noua generație are înclinația spre mâncare rafinată, ambalată, sau de tip junk food, mulți dintre ei nu își dau seama cum același lucru poate avea un impact asupra sănătății mintale.

Experții atrag atenția asupra faptului că consumul de alimente nesănătoase poate duce la schimbări frecvente de dispoziție, deoarece o alimentație necorespunzătoare poate contribui la inflamarea creierului.

Și, oricât de ciudat ar suna, anumite deficiențe nutriționale în special sunt de vină pentru un risc crescut de schimbări frecvente de dispoziție.

Schimbări frecvente de dispoziție: deficiențe nutriționale „responsabile” pentru depresie, oboseală, anxietate

Organismul uman are nevoie de nutrienți precum zinc, acizi grași omega-3, proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și alte minerale esențiale pentru o viață sănătoasă și o funcționare adecvată.

Dar există unii nutrienți care sunt de vină în special pentru schimbările frecvente de dispoziție.

1. Zinc: Deficiența de zinc poate modifica cortexul prefrontal al creierului și hipocampului și este probabil să provoace digestie proastă și schimbări de dispoziție. Unele dintre cele mai bune alimente bogate în zinc sunt migdalele, spanacul, stridiile, puiul și crustaceele.

2. Vitamina B6: Vitamina B6 este importantă pentru sănătatea mintală, deoarece influențează eliberarea hormonilor care afectează starea de spirit – serotonina și dopamina. Deficitul de acest nutrient poate declanșa depresie, anxietate, oboseală, confuzie, sindrom premenstrual și iritabilitate. Poate fi declanșată de consumul de alcool sau de unele droguri. Acest nutrient se găsește în fasole, nuci, legume cu frunze verzi, carne de organe și fructe de mare sălbatice.

3. Antioxidanți: Antioxidanții ajută la reducerea stresului oxidativ și a inflamației, reducând astfel riscul de boli și suferință mentală sub formă de depresie și anxietate. Excesul de zaharuri, carbohidrații rafinați, grăsimile saturate și trans sunt de vină majoră pentru inflamație. Antioxidanții se găsesc din abundență în fructele și legumele colorate.

4. Cupru în exces: Poate declanșa dezechilibre ale neurotransmițătorilor pentru a scădea dopamina și a crește norepinefrina. Acest lucru poate duce la depresie postpartum, schimbări de dispoziție, exces de gânduri și multe altele.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

3 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

4 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

4 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

5 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

5 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

6 ore ago

Citeste si: