Endocrinolog: Superalimentele care ajută la ameliorarea simptomelor menopauzei

Din cuprinsul articolului

Una dintre etapele din viața unei femei de care multe persoane se tem este menopauza, deoarece există unele modificări ale organismului care pot provoca multiple neplăceri ce afectează viața de zi cu zi a femeilor.

Potrivit Manualului MSD, menopauza se referă la încetarea fiziologică sau iatrogenă a menstruației din cauza scăderii cantității de estrogen și progesteron, doi hormoni importanți în funcționarea ovarelor. În mod obișnuit, această etapă a vieții poate apărea între 40 și 60 de ani, cu unele simptome care sunt dificil de tratat.

În acest context, SEMANA a stat de vorbă cu medicul endocrinolog Óscar Rosero pentru a afla care sunt primele simptome care pot fi identificate la menopauză. Acesta a explicat că, deși simptomele pot varia de la o femeie la alta, printre cele mai frecvente semne se numără „modificări ale ciclului menstrual, bufeuri, bufeuri de căldură, transpirații nocturne, schimbări de dispoziție și probleme de somn”.

Este esențial să menționăm că aceste modificări ale organismului apar deoarece ovarele produc o cantitate mai mică de estrogen și progesteron, ceea ce poate provoca, de asemenea, pierderea densității osoase, modificări ale pielii și părului, uscăciune vaginală și creștere în greutate.

În ceea ce privește creșterea în greutate, doctorul Rosero a precizat că aceasta nu trebuie să depășească 4 kg. Dacă este mai mare, este important să se apeleze la un medic pentru a verifica și alte aspecte metabolice.

Sursă foto: Getty Images

Cum să atenuați simptomele menopauzei?

Deși există tratamente precum terapia de substituție hormonală (HRT) pentru echilibrarea nivelului de hormoni, precum și medicamente pentru a trata bufeurile generate de menopauză, este esențial să ai și o dietă adecvată pentru a face față acestei etape într-un mod sănătos.

Endocrinologul Rosero dezvăluie pentru sursa mai sus menționată câteva alimente specifice care pot ajuta la controlul simptomelor menopauzei:

  • Alimente bogate în calciu și vitamina D pentru menținerea sănătății oaselor (produse lactate, pește, legume cu frunze verzi).
  • Alimente bogate în fitoestrogeni, cum ar fi soia și inul, care pot ajuta la echilibrarea nivelului hormonal.
  • Nu mai consumați produse ambalate cu adaos de zahăr și făinuri rafinate, deoarece acestea provoacă inflamații și agravează simptomele.
  • Consumați alimente reale, alimente fără aditivi. Acest lucru va fi întotdeauna cea mai bună opțiune.

 

Recent Posts

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre…

5 ore ago

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit…

5 ore ago

Horoscopul banilor pentru săptămâna 20-26 mai. Zodiile care scapă de datorii

Soarele intră în zodia Gemenilor, fiind un semn că timpul este potrivit să revenim la…

6 ore ago

Dezvăluiri din ancheta scandalului sângelui contaminat: 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat!

Autorităţile sanitare şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal…

6 ore ago

Alertă cu bombă la Patriarhia Română

Catedrala Patriarhală a fost evacuată după o amenințare cu bombă. La Catedrală și la sediul…

6 ore ago

Legătura dintre pensiile din Pilonul II și prețul curentului electric. Puțini români știu acest lucru

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar