Cum prepari orezul pentru a preveni intoxicația cu arsenic

Arsenicul este un element care se găsește în mod natural în scoarța terestră și este prezent în aer, apă și sol. Cu toate acestea, în forma sa anorganică, este foarte toxic.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), oamenii sunt expuși la el prin consumul de apă contaminată, utilizarea apei contaminate la prepararea alimentelor și irigarea culturilor alimentare, procese industriale, ingestia de alimente contaminate și consumul de tutun.

Expunerea prelungită la arsenic anorganic, în principal prin intermediul apei și al alimentelor, poate provoca otrăvire cronică. Efectele cele mai caracteristice sunt, așa cum notează OMS, apariția leziunilor cutanate și a cancerului de piele.

Cum afectează arsenicul sănătatea?

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cele mai clare efecte ale expunerii la arsenic sunt observate la nivelul pielii. Iată câteva dintre efectele fiziologice evidențiate de CDC:

  • Hiperpigmentarea cutanată pe alocuri, mici keratoze focale și alte leziuni dermice care apar în urma unei expuneri cronice ridicate la arsenic.
  • Asocierile puternice între expunerea la arsenic și apariția bolilor sunt dificil de stabilit, deoarece prevalența și spectrul bolilor care sunt legate de expunerea cronică la arsenic variază de la o țară la alta.
  • Arsenicul poate provoca cancer pulmonar și cutanat și poate provoca chiar și alte tipuri de cancer.
  • Există o asociere mai puternică între expunerea cronică la arsenic și cancerele de piele, de plămâni și de vezică urinară. Pe de altă parte, se observă o asociere mai puțin puternică între expunerea la arsenic și cancerele de ficat (angiosarcom), de rinichi și alte tipuri de cancer.
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Orez și arsenic

Orezul are tendința de a acumula arsenic din cauza modului tradițional de cultivare a plantei, prin inundare cu apă. Acest lucru poate fi periculos, deoarece apa poate fi contaminată, ceea ce face mai probabil ca arsenicul să contamineze planta și să pătrundă în boabe, după cum subliniază Beatriz Robles, absolventă de Tehnologie alimentară și Nutriție și dietetică.

În acest sens, în 2021, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat un raport privind expunerea cronică prin alimentație la arsenic anorganic, în care precizează că alimentele care contribuie cel mai mult la expunerea la arsenic sunt orezul și produsele pe bază de orez, cerealele și produsele pe bază de cereale și apa de la robinet.

Cum se reduce prezența arsenicului în orez?

Este important să se țină cont de alimentele care sunt cele mai susceptibile de a conține acest tip de contaminant, pentru a evita efectul cumulativ printr-o dietă variată și echilibrată, în care nu se abuzează de un anumit aliment. Așadar, acesta este cel mai bun mod de a reduce conținutul de arsenic din orez:

  • Înmuiați-l
  • Spălați-l înainte de a-l găti
  • Gătiți-l în multă apă și aruncați apa de gătit.

Recent Posts

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

17 minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

47 de minute ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

10 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

11 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra