Categories: Stil de viaţă

Este bine să mănânci ouă dacă suferi de intestin iritabil?

Colonul este un organ care domină sistemul digestiv, ceea ce îl face important pentru funcționarea organismului. Atunci când această parte nu este în stare optimă, trebuie să i se acorde atenție în timp util, înainte de a fi prea târziu.

Potrivit Institutului Național al Cancerului din SUA, importanța colonului constă în faptul că „elimină apa și unii nutrienți și electroliți din alimentele parțial digerate”. De asemenea, resturile și fecalele sunt transportate prin acest organ.

La rândul său, blogul Intergastro adaugă că sănătatea digestivă nu este o joacă, iar atunci când o persoană prezintă simptome trebuie să știe că poate suferi de complicații precum sindromul colonului iritabil, care este un sindrom ce provoacă afecțiuni ale stomacului și modificări ale comportamentului intestinal.

De fapt, site-ul Medlineplus al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA afirmă că motivele pentru care colonul devine iritat nu sunt în întregime clare, dar se crede că poate fi cauzat de o „infecție intestinală bacteriană sau parazitară”.

Oricare ar fi cazul, adevărul este că traiul cu sindromul de colon iritabil nu este bun pentru sănătatea și viața de zi cu zi a oamenilor. Având în vedere acest lucru, experții în domeniu atrag atenția că alimentele pot îmbunătăți și reduce inflamația din această parte a sistemului digestiv.

Ouăle sunt bune sau rele pentru persoanele cu sindrom de colon iritabil?

Ouăle sunt un aliment foarte important în dieta umană, datorită valorii lor nutritive. La nivel culinar este foarte versatil și ușor de preparat, astfel că poate face parte din multe feluri de mâncare. Experții recomandă consumul a 7 ouă întregi pe săptămână pentru persoanele în general și 3 sau 4 ouă întregi pe săptămână pentru cei cu colesterol ridicat, consumând mai mult albușul decât gălbenușul.

În această ordine de idei, ouăle sunt unul dintre alimentele cu cea mai mare valoare nutritivă în comparație cu multe dintre celelalte alimente consumate zilnic. Se caracterizează prin faptul că este bogat în proteine cu valoare biologică ridicată și cu o componentă ideală de aminoacizi.

Având în vedere că ouăle conțin vitamina C, ele sunt unul dintre alimentele pe care persoanele cu sindromul colonului iritabil ar trebui să le consume, deoarece simptomele lor se pot îmbunătăți considerabil atunci când acest aliment este inclus într-o dietă frecventă, dar nu zilnic.

Dr. Emilio Ros, de la Unitatea de Lipide a Spitalului Clínic din Barcelona, apără proprietățile ouălor și spune că „dovezile actuale indică faptul că consumul lor nu numai că are un efect irelevant asupra nivelului de colesterol, dar nu este asociat cu riscul de boli cardiovasculare. Dimpotrivă, poate reduce în special riscul de accident vascular cerebral”.

Prin urmare, consumul moderat al unui aliment precum ouăle nu afectează sănătatea persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil sau de niveluri ridicate de colesterol.

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

15 minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică