Sari la conținut

Greșeala pe care o fac mulți români. Medic veterinar: „În felul acesta, valabilitatea oului s-a terminat”

vopsea naturala de ouă
Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei
Cum poți vopsi ouăle

Ouăle sunt la mare căutare în Săptămâna Mare și acesta este motivul pentru care medicii veterinari vorbesc despre greșeala pe care mulți oameni o fac după ce cumpără ouă și care le scurtează termenul de valabilitate.

Potrivit Antena 3, culoarea gălbenușului de la ouăle de găină poate varia în funcție de dieta păsării, rasă, vârstă, dar și starea de sănătate.

„Genetica este un criteriu, iar al doilea ar fi furajarea.

Dacă dăm o furajare bogată în carotenoizi o să fie gălbenuşul mai spre roşu, dacă o să fie cu furaj mai mult de grâu sau orz, o să fie mai palid gălbenuşul”, a explicat Dumitru Todireanu, medic veterinar şi administrator la ferma avicola Cătămărești Deal, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

Specialiştii subliniază că ouăle provenite de la găinile crescute liber conţin mai multe substanţe nutritive.

„Ouăle de la fermele free range sunt într-adevăr calitativ mai bune din punct de vedere al faptului că găinile stau în aer liber.

Procentul de ouat, în schimb, va fi mai mic decât în sistemul intensiv, cum e sistemul în baterii, dar calitatea oului va fi aceeaşi sau depinde de reţeta furajeră pe care o administrăm”, mai spune Dumitru Todireanu.

Greşeala care scurtează valabilitatea oului

„Este interzisă spălarea ouălor, din cauză că oul când iese din găină are o cuticulă care tocmai împiedică pătrunderea microbilor în interiorul oului.

Dacă noi, prin spălare, eliminăm această cuticulă, perioada de valabilitate a oului s-a terminat”, atrage atenţia medicul veterinar Dumitru Todireanu.

Mare atenție la vopseaua de ouă

Zilele acestea, creştinii ortodocşi şi greco-catolici încep pregătirile pentru masa de Paşte. De pe aceasta nu vor lipsi ouăle roşii, iar specialiştii avertizează că pe piaţă se găsesc multe tipuri de vopsele de ouă care nu sunt bune pentru sănătate. Preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea, are câteva recomandări, potrivit RRA:

Recomandări InfoCons

Sorin Mierlea: Să fie vopseaua alimentară, s-o cumpărăm pentru acest lucru, să nu luăm vopsea de maşină, vopsea de garduri, de mai ştiu eu ce, fiindcă poate să fie toxică.

Multe dintre vopselurile care sunt puse, vopselurile alimentare au fost mulţi aditivi coloranţi în cadrul vopseluri; să luăm vopseluri cu cât mai puţini aditivi, ca, practic, cumulul acelor aditivi cu aditivii din muştar, aditivii din drob, aditivii din băutura carbogazoasă, din ketchup, din maioneză, ce mai avem pe masa de Paşte, să nu ajungem să fie mult prea mulţi.

Fiindcă vopsim ouăle, ne rămâne vopsea pe mână când ciocnim ouăle, vopseaua se transferă şi nouă, aşa că acea vopsea trebuie să îndeplinească toate caracteristicile din punct de vedere al siguranţei alimentare.

Cei intersaţi de siguranţa alimentelor şi a altor produse pe care doresc să le cumpere le pot verifica pe aplicaţia InfoCons, care conţine informaţii despre compoziţie şi riscurile utilizării, dar şi date despre alertele emise la nivel european vizavi de calitatea unor produse.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel