Este posibil ca o persoană să fie infectată cu două tulpini? Valeriu Gheorghiță: „Imunitatea nu este încrucișată în totalitate”. Ce se întâmplă în această circumstanță?

Omicron se răspândește într-un ritm accelerat, fiind dominantă la nivel european. Cu toate acestea, ea nu este singura tulpină care mai există. Cu atât mai mult, specialiștii susțin că este posibilă chiar și o co-infecție.

Co-infecția presupune infectarea unei persoane cu două tulpini, spre exemplu Delta și Omicron. Acestea nu țintesc mereu aceeași receptori în organismul nostru, ceea ce le face să infecteze separat.

Astfel, este foarte posibil ca o persoană să fie infectată cu două tulpini simultan, mai ales în cazul persoanelor care au probleme serioase cu sistemul imunitar, bariera naturală de protecție a organismului.

Cum se poate infecta o persoană cu două tulpini?

Valeriu Gheorghiță, medic și președinte al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, explică de ce co-infecția este posibilă și cum funcționează.

„Este foarte simplu, aceste virusuri circulă în momentul de față la nivel populațional și o persoană, vedem foarte clar din datele științifice că imunitatea nu este încrucișată în totalitate, adică faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron și atunci există această posibilitate să faci co-infecție, cum o numim noi.

Ele sunt virusuri care practic competiţionează pentru aceeași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios ele pot să genereze infecții simultan la aceeași persoană. Deci, practic, ne putem infecta și asta creează cel puțin pe gazdele imunodeprimate, adică la acele persoane care au probleme serioase de imunitate, pot să faciliteze, dacă vreți, recombinarea celor două virusuri și apariția unui virus care poate să aibă caracteristici diferite.

În sensul în care Omicron știm că are în momentul de față o virulenţă intrinsec mai redusă, poate să se modifice în timp. De asta, repet încă odată, sigur că obiectivul nostru important, așa cum recomandă și Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Control al Bolilor, este să ne uităm la rezultatul final.

Adică, pacientul care este infectat să aibă acces la medicație, să aibă acces la vaccinare și mai puțin în momentul de față putem avea măsuri eficiente care să blocheze transmiterea. Şi atunci, este important să reducem cât se poate de mult mortalitatea. Dar există acest risc, atâta timp cât avem circulație intensă a virusului la nivel populațional, există acest risc de evoluție virală și de selectare de noi mutații.

Ele, practic, nu competiționează pe aceeași poartă de intrare în celulă, au porți diferite de intrare în celulă. Dar, în momentul de față, ce crește probabilitatea de co-infecție este faptul că sunt virusuri care circulă foarte mult, ele sunt foarte răspândite în populație”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit RADOR.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

9 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

10 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

10 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

11 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

11 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

12 ore ago

Citeste si: