Categories: Ştiri sănătate

Este TOTAL INTERZIS să faci asta în ziua de Paște. Aduce ghinion

Din cuprinsul articolului

Este TOTAL INTERZIS să faci asta în ziua de Paște. Conform tradiției, există câteva lucruri pe care nu este bine să le faci niciodată în prima zi Paște. Se spune că, în caz contrar, asta reprezintă un mare ghinion, iar peste an pot apărea multe necazuri.

Sunt o mulțime de tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște pe care românii le respectă cu sfințenie în toate provinciile istorice.

Necazuri și ghinion. Conform tradiției ortodoxe, la Înviere este bine să te îmbraci cu o haină nouă. Îmbrăcămintea nouă, la fel ca şi apa, are un rol purificator.

În ziua de Paşti nu este bine să dormi. Se spune că vei fi somnoros tot anul, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

De asemenea, se spune că lumânarea de la Înviere trebuie păstrată în casă şi aprinsă în caz de boală, calamități naturale, supărări, conform tradiției populare.

Nu se mănâncă oul cu sare

La această sărbătoare, pragul casei trebuie trecut mai întâi de un băiat, pentru că în acea gospodărie să nu fie discordie tot restul anului.

O altă tradiție spune că în ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare. În caz contrat, o să transpiri tot anul, potrivit tradiției populare autohtone.

Tradiția mai spune că în dimineața Paştelui e bine să priveşti prima dată într-un vas cu apă neîncepută. Astfel, vei avea vederea bună în tot restul anului care urmează.

În unele regiuni se mai spune că e bine să te speli pe faţă cu apa neîncepută dintr-o cană nouă, în care ai pus un ou roșu, unul alb, un bănuț de argint și un fir de iarbă verde, semne ale sănătății, prosperității şi sporului în toate.

Alte obiceiuri păstrate la români în prima zi de Paște:

  • Încă din vremurile străvechi, în România s-au păstrat o serie foarte lungă de obiceiuri și tradiții pe care foarte mulți cetățeni le-au dus mai departe din moși strămoși.
  • Astfel, în unele regiuni, toată familia mănâncă din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie spart, curăţat şi împărţit de către capul familiei. Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai ”cap cu cap”, în a doua zi, ”cap cu dos”, iar în a treia zi ”dos cu dos”.
  • Se mai spune că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se vor întâlni pe lumea cealaltă. Iar dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veți căsători curând.
  • În a doua zi de Paşte, finii merg la nași cu dar de colaci, un covor țesut în casă şi un ulcior. Flăcăii merg la fete cu stropitul şi cu văluritul, iar o năframă albă pusă într-o prăjină se poartă în fruntea alaiului care merge din casă în casă şi face urări de Paşte.
  • Un obicei frumos vine și din Maramureş, zona Lăpuşului. Dimineața în prima zi de Paşti, copiii (până la vârsta de 9 ani) merg la prieteni şi la vecini să le anunțe Învierea Domnului. Gazda dăruieşte fiecărui urător un ou roşu. La plecare, copiii mulţumesc pentru dar şi urează gospodarilor ”Sărbători fericite!”, potrivit fanatik.ro.

Recent Posts

Alertă meteo. Un fenomen nemaîntâlnit și extrem de periculos cuprinde toată Europa

Alertă meteo. Meteorologii avertizează că Europa s-ar putea confunta cu cea mai călduroasă vară de…

17 minute ago

Până la ce vârstă poți face împrumut la bancă pentru locuință și care sunt condițiile

Până la ce vârstă poți face împrumut la bancă pentru locuință. Atunci când vine vorba…

47 de minute ago

Stațiunea din România cu ape clorurate și sodice recunoscute pentru ameliorarea simptomelor menopauzei și tratarea bolilor neurologice

Stațiunea din România cu ape clorurate și sodice. Stațiunea Sovata se remarcă prin lacurile sale…

o oră ago

Cele cinci zodii care s-au născut norocoase. Obțin ușor tot ce își doresc

Zodii norocoase. Conform astrologilor, există cinci zodii care par să fie binecuvântate cu o capacitate…

2 ore ago

Cum scăpam de celulită și grăsime? Metode eficiente explicate de Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates

Cum scăpăm de celulită și grăsime este dilema principală cu care se confruntă cele mai…

2 ore ago

Tehnici de respirație pentru scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea funcției pulmonare și întărirea sistemului imunitar

Respirația corectă are numeroase beneficii pentru sănătate. Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățirea funcției…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boli cardiovasculare