Categories: Ştiri sănătate

Există proteine bune și proteine rele. Află cum faci alegerile corecte

Oasele, mușchii, pielea și celulele corpului au nevoie de proteine. Cum corpul nostru nu poate depozita proteinele așa cum depozitează carbohidrații, trebuie să ne asigurăm că mâncăm suficiente în ficare zi. Însă, toate proteinele sunt la fel?

Alexa Schmitt, nutriționist la Spitalul General Massachusetts spune că ceea ce face o proteină bună sau rea este conținutul de grăsimi saturate.

Proteinele bogate în grăsimi saturate cresc nivelul colesterolului și măresc riscul bolilor de inimă.

Majoritatea adulților au nevoie de 40-65 de grame de proteine pe zi.

Cele mai importante surse de proteine bune:

–         Carnea: nutriționistul spune că friptura și carne de pui cu piele conțin multe proteine însă sunt bogate în grăsimi saturate. 170 de grame de friptură, conțin aproape toată cantitatea de proteine de care ai nevoie zilnic, dar conțin de asemenea și 75% din cantitate zilnică de grăsimi saturate. Schmitt recomandă moderația: ”încercați să mâncați carne doar o dată sau de două ori pe săptămână”.

–         Carnea slabă: din fericire există și variante cu mai puțină grăsime pentru carnivori. Puiul, curcanul, peștele și vita sunt bogate în proteine dar conțin puține grăsimi saturate.

–         Soia: nutriționistul spune că soia conțin multe proteine și puține grăsimi saturate.

–         Vegetalele: lintea şi fasolea conţin 20-25 g proteine/100 g. Lintea este bogată în fibre, fier, magneziu, fosfor şi conţine foarte puţine grăsimi. Fasolea are în plus calciu şi potasiu. Mazărea conţine 9 g de proteine/100 g. Sursă excelentă de proteine, ciupercile au marele merit că se prepara rapid, au consistenţă asemănătoare cărnii şi pot fi incluse într-o mulţime de combinaţii de mâncăruri şi/sau salate.

–         Migdalele conţin 8 g proteine/100 g. Sunt bogate şi în vitamina E, un antioxidant care previne dezvoltarea celulelor canceroase.

–         Lactatele: sunt o bună sursă de proteine, însă unele conțin multe grăsimi saturate. Nutriționistul recomandă variantele cu mai puține grăsimi: urda, iaurtul grecesc.

 

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

6 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

6 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

7 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

7 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

8 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

8 ore ago

Citeste si: