Factori care contribuie la apariția cariilor dentare. Cum îți menții sănătatea dinților?

Cariile dentare se formează atunci când stratul exterior al dinților este distrus prin acumularea bacteriilor care formează placa bacteriană. Deși tratamentul poate fi relativ simplu în stadiul incipient, cariile pot deveni o problemă de sănătate complexă în timp. Care sunt factorii ce contribuie la apariția cariilor și cum le eviți?

Cariile se formează atunci când bacteriile atacă smalțul dinților, stratul dur exterior, care în timp se poate distruge. Bacteriile apar în urma consumului de alimente bogate în zaharuri. Aceste bacterii produc acizi la contactul cu zaharurile, atacând smalțul dinților.

Pentru a evita cariile este important să știi factorii care contribuie la apariția acestora și, de asemenea, care este igiena optimă a dinților.

Factori care contribuie la apariția cariilor dentare

Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie factorii care pot duce la apariția cariilor și, de asemenea, care sunt simptomele specifice.

„Saliva ajută la prevenirea lipirii plăcii dentare de dinți și ajută la spălarea și digerarea particulelor alimentare. Un flux salivar scăzut sau o gură uscată face ca dinții să fie mai vulnerabili la cariile dentare. Acest lucru este deosebit de frecvent la pacienții cu boli care prezintă uscăciune a gurii, cum ar fi sindromul Sjögren și alte boli ale glandelor salivare. Factorii genetici care afectează cariile dentare sunt următorii:

Dimensiunea și forma dinților

Dinții mici, cu numeroase gropițe și șanțuri adânci, vor fi mai vulnerabili la formarea cariilor decât dinții mari, cu mai puține șanțuri și mai puțin adânci. Șanțurile și gropițele oferă zone de acumulare a plăcii bacteriene și sunt dificil de periat temeinic.

Grosimea smalțului

Smalțul este principala apărare a dintelui împotriva cariilor, așa că, cu cât are mai mult smalț, cu atât mai mult va dura mai mult până când o carie va pătrunde în interiorul dintelui.

Poziția dintelui și mușcătura

Dinții strâmbi și suprapuși oferă mai multe zone de acumulare a plăcii bacteriene și sunt mai greu de menținut curați. Multe probleme pot apărea dacă mușcătura este prost aliniată. Alinierea necorespunzătoare a mușcăturii poate face ca smalțul de pe anumiți dinți să se uzeze rapid, lăsând expusă dentina moale. Ortodonția este o măsură excelentă de prevenire a cariilor, deoarece dinții drepți care sunt într-o poziție corectă a mușcăturii tind să rămână mai curați și mai lipsiți de carii pe tot parcursul vieții unei persoane.

Timpul și secvența de erupție a dinților

Persoanele cărora le apar dinții permanenți mai devreme în viață prezintă un risc mai mare de carii, deoarece este posibil ca practicile de igienă orală să nu fie încă dezvoltate.

Care sunt semnele și simptomele cariilor?

Atunci când o carie avansează adânc în dinte, aceasta poate produce o sensibilitate crescută la alimentele reci, calde sau dulci. Dar nu toate cariile vor provoca o durere de dinți. Dacă acestea sunt mici sau progresează încet, ele pot fi detectate doar de către un dentist înainte de a provoca durere. Cariile de pe dinții din față sunt cel mai ușor de observat pentru o persoană și vor fi vizibile ca o pată maro deschis sau închis. Pata maro este structura dintelui care a devenit moale din cauza atacului acid al bacteriilor. În general, maro deschis reprezintă o carie cu creștere rapidă, iar maro închis reprezintă o carie cu creștere mai lentă. Dacă cavitatea devine suficient de mare, o parte din dintele afectat se poate rupe și poate lăsa o gaură”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.

 

Recent Posts

HOROSCOP iunie 2024. Veşti BUNE pentru toate zodiile!

Astrologii anunţă că prima lună a verii vine cu vești bune pentru toate semnele zodiacale.…

3 minute ago

10 PROFEŢII cutremurătoare făcute de călugărul RASPUTIN. Viziune despre al Treilea Război Mondial

Celebrul profet rus Grigori Rasputin a fost renumit pentru puterile sale supranaturale şi vindecările  miraculoase,…

23 de minute ago

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

43 de minute ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

o oră ago

7 obiceiuri care te vor ajuta să atingi iubirea de sine. Pentru o viață împlinită, învață cum să te iubești pe tine

În ultimii ani, sănătatea mintală și sănătatea emoțională au devenit subiecte populare de conversație. Tot…

o oră ago

Perfecționismul și vulnerabilitatea la depresie

Se consideră că anumite caracteristici dispoziționale specifice predispun indivizii la depresie. Un astfel de factor…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar