Sari la conținut

Cum afectează zahărul sănătatea dinților și de ce este atât de dăunător?

albirea naturală a dinților

O cauză principală pentru care sănătatea dinților se deteriorează odată cu trecerea timpului este alimentația necorespunzătoare. Atât alimentele cât și băuturile cu un conținut ridicat de zahăr pot ataca smalțul dinților, eliberând acizi care rămân activi pentru ore întregi pe suprafața dinților. Cum eviți acest pericol și cum îți poți menține sănătatea dinților și a gingiilor?

Alimentația corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților, iar acest lucru este susținut de mulți experți și medici stomatologi. De fapt, alimentația este unul din principalele motive pentru care smalțul dinților se poate deteriora, lucru ce poate cauza sensibilitate dentară și alte afecțiuni mai grave. Potrivit Adevărul, excesul de zahăr poate fi un agent dăunător pentru sănătatea dentară, întrucât eliberează un acid ce atacă smalțul.

Dacă resturile alimentare solide sunt vizibile şi pot fi uşor îndepărtate prin periaj şi utilizarea aţei dentare, lichidele ne păcălesc foarte uşor. Ele creează o peliculă nocivă pe suprafaţa dinţilor şi pe care nu o sesizăm la fel de uşor“, susține dr. Denisa Zaharia, medic specialist ortodont, citată de Adevărul.

De ce este zahărul dăunător pentru smalțul dinților și cum putem evita problemele cauzate de acesta?

„Zaharurile sunt principala sursă de hrană a acestor bacterii (regăsite în cavitatea bucală) şi sunt prezente în majoritatea alimentelor: cereale, pâine, dulciuri şi chiar fructe. Atunci când bacteriile interacţionează cu zahărul se eliberează acizi şi împreună formează o peliculă pe suprafaţa dinţilor, un film de placă bacteriană. Aceasta se depune ori de câte ori mâncăm sau bem, iar acizii eliberaţi erodează învelişul de protecţie al dinţilor, smalţul dentar, şi, ulterior, pătrund în stratul mai profund, numit dentină”, explică specialistul.

Totuși, dinții se pot remineraliza cu ajutorul fluorului și mineralelor prezente în pasta de dinți și apa de gură, iar „mineralele pierdute ca urmare a atacului acid se depozitează din nou în dinţi”, adaugă dr. Denisa Zaharia, potrivit Adevărul.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel