Categories: Ştiri sănătate

Florin Cîțu vrea introducerea certificatului verde și în magazine: „Nu este o restricționare, este doar o triere”

Florin Cîțu vrea introducerea certificatului verde și în magazine: „Nu este o restricționare, este doar o triere”.

Joi, 14 octombrie, premierul României a declarat că, pentru a reduce răspândirea coronavirusului, are în vedere impunerea folosirii certificatului verde la toate activitățile economice din România. Ceea ce presupune, inclusiv, intrarea la supermarket doar a persoanelor vaccinate.

Premierul interimar nu ia în considerare, pe moment, carantinarea Capitalei şi a judeţului Ilfov, în ciuda ratei mare de infectare. Se are în vedere menținerea economiei deschisă şi reducerea numărului cazurilor de Covid la nivel naţional, prin impunerea certificatului digital pentru toate activităţile economice din România, inclusiv în privinţa magazinelor şi supermarketurilor.

„Nu în acest moment, nu luăm această măsură (carantinarea Capitalei şi a judeţului Ilfov pentru 14 zile, n.e.)”, a dat asigurări Cîțu, în cadrul unei conferințe la Palatul Victoria, adăugând că „şi anul trecut a fost această discuţie despre carantinarea Bucureştiului şi a judeţului Ilfov şi nu a funcţionat”.

Florin Cîțu vrea introducerea certificatului verde și în magazine: „Nu este o restricționare, este doar o triere”

Florin Cîțu consideră că impunerea certificatului verde pentru toate activitățile din România ar fi o soluție excelentă.

„Dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu ministrul Sănătăţii ar fi acela de a impune sau de a cere certificatul verde pentru toate activităţile pe care le avem în România, pentru orice activitate unde intrăm sau intrăm în contact cu persoanele, să avem acest certificat verde. Activităţi economice.

Dacă dorim în continuare să avem economia deschisă cred că aceasta este o măsură care va ajuta foarte mult. Încă nu am discutat despre a reduce, de exemplu, numărul orelor de funcţionare în weekend pentru activităţile economice. Acest lucru nu s-a discutat.

Dar ne uităm la toate măsurile. Eu spun că a cere, a avea certificatul verde pentru orice activitate economică este un pas important şi ne gândim la acest lucru”, a declarat Florin Cîţu.

Întrebat dacă introducerea certificatelor verzi în toate activităţile economice include şi magazinele şi dacă acest lucru înseamnă o restricţionare a accesului persoanelor în baza acestui document, Cîţu a subliniat că este vorba de o „triere”, nu de o restricționare:

„Nu este o restricţionare, este o triere. Dacă te vaccinezi, dacă ai trecut prin boală, dacă eşti testat. Sunt trei variante simple. Aş merge pe ideea de a folosi certificatul verde şi în magazine (inclusiv supermarketuri, hipermarketuri, n.e.). Aş merge pe această idee”.

De asemenea, Cîţu a transmis că impunerea certificatelor verzi în toate activităţile este o idee pe care a discutat-o cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi pe care o va discuta şi cu colegii săi parlamentari din PNL.

„Am făcut acel proiect de lege pentru sistemul de sănătate, IGSU şi Aviaţie”

Mai mulţi miniştri au promovat în Parlament, în regim de urgenţă, în calitate de parlamentari, proiectul care prevede că personalul medical din spitalele publice şi private va fi obligat să prezinte dovada vaccinării sau a testării.

Conform documentului, personalul din cadrul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private vor avea obligaţia să prezinte un certificatul verde, în vederea desfăşurării activităţii.

„Am făcut acel proiect de lege pentru sistemul de sănătate, public şi privat, şi IGSU şi Aviaţie. Celelalte instituţii nu sunt incluse. Dar pentru privat, nu, nu… certificatul verde nu este pentru angajaţi. Dacă specialiştii consideră că este oportun acest lucru vom vedea şi analiza. Dar în acest moment nu este o propunere”, a mai spus Cîțu.

În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul verde se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora îşi desfăşoară activitatea.

După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unităţile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea.

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

23 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

52 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică