Fluctuaţiile nivelului de zahăr în sânge în timpul zilei. Cum se testează corect glicemia

Nivelurile de zahăr din sânge variază pe parcursul zilei, în funcție de ce alimente consumăm, la ce ore şi în ce cantitate, atrag atenţia specialiştii. De asemenea, este important ca testarea glicemiei să fie făcută corect cu un glucometru valid tehnic, la domiciliu sau la cabinetul medicului. 

Un nou studiu arată că  postul intermitent poate fi util și în diabet, cu condiția este ca fereastra de alimentație să fie stabilită în prima parte a zilei. Cercetarea, ale cărei rezultate au fost publicate în revista Nature Medicine, demonstrează că această practică alimentară este mai eficientă decât restricțiile calorice.

După o perioadă de post prelungit, tendința este de a mânca mai mult decât în mod normal. Acest lucru va duce la o creștere a nivelului de glucoză din sânge. Atenţie! Dacă o persoană cu diabet urmează un tratament cu medicamente sau cu insulină pentru  reducerea glicemiei și începe să mănânce mai puțin decât înainte, glicemia poate scădea periculos de mult. De aceea, este bine ca orice modificare în dietă să fie discutată cu medicul curant.

Nivelul zahărului în sânge a jeun

Glicemia variază pe parcursul zilei, de aceea este măsurată de obicei prin teste de sânge făcute dimineaţa, pe stomacul gol. Astfel, recoltarea sângelui se face înainte de masă, regula fiind să nu se consume alimente sau alte băuturi în afară de apă timp de cel puțin 8 ore.

Pe nemâncate, glicemia unui adult sănătos trebuie să fie cuprinsă între 72 și 108 mg/dL. Un nivel al glicemiei mai mic de 70 trebuie să te îndrume la medic pentru consultație. Iar dacă ai glicemia sub 50 mg/dL, riscul de hipoglicemie este foarte mare și trebuie să mergi de urgență la medic, pentru investigații suplimentare.

Cum se testează corect glicemia

În prelevarea de sânge temporară aleatorie, fără legătură cu consumul de alimente, valorile au variat între 4,1 și 7,1 mmol/l. Se prelevează sânge capilar pentru test. În acest scop, se folosește de obicei un set de glucometre, format dintr-un dispozitiv de măsurare, o bandă de testare și o înțepătură cu lancete înlocuibile.

Sângele capilar poate fi obținut prin înțeparea degetului, iar la bebeluși – călcâiul. Banda de testare este introdusă în contor și vine în contact cu sângele capilar. După aproximativ 5-30 de secunde, dispozitivul afișează rezultatul.

Zahărul oferă energie celulelor. Carbohidrații absorbiți din alimente intră în intestine, sunt descompuși în molecule de zahăr mai mici și absorbiți în sânge. Hormonul produs de pancreas, insulina, asigură absorbția corectă a acestora. Este principalul furnizor de energie pentru celule, într-o oarecare măsură „combustibilul” acestora. Fără insulină, zahărul nu poate fi absorbit corespunzător.

Persoanele al căror pancreas nu produce suficientă insulină, suferă de diabet, ar trebui să măsoare regulat acest indicator. Acest lucru poate deteriora permanent vasele de sânge și organele. În același timp, există o lipsă de energie în celule, potrivit The Health Site.

Când se face măsurarea zahărului din sânge

Pentru a asigura fiabilitatea testării cu glucometru, măsurătorile trebuie înregistrate timp de cel puțin 2-3 zile, deoarece toate glucometrele pot avea erori:

– Dimineața pe stomacul gol

– cel puțin 12 ore după cină (măsurați la scurt timp după trezire, puteți bea apă înainte, dar nu mâncați, nu beți cafea şi nu faceți exerciții fizice);

– La o oră după masă. Luați micul dejun și nu mâncați nimic în următoarele 3 ore;

– La 2 ore după masă;

– La 3 ore după masă.

Nivelul de glucoză din sânge trebuie determinat în următoarele cazuri:

– dacă se suspectează diabet;

– pentru a monitoriza și ajusta terapia la diabetici;

– anual la persoanele cu risc crescut de diabet;

– dacă apar simptome de diabet (scădere în greutate, sete, urinare frecventă)

– la femeile însărcinate și nou-născuți;

– în caz de pierdere a conștienței fără motiv aparent;

– în tulburări ale metabolismului carbohidraților (de exemplu, din cauza deficitului de enzime)

Semne la care trebuie să fie atenţi pacienţii cu diabet

Multe persoane cu diabet reclamă ca simptome clasice setea excesivă, amorţeli ale mâinilor sau picioarelor, urinarea frecventă, scpderea inexplicabilă în greutate sau oboseala. Însă acestea nu sunt singurele simptome care pot sugera existenţa diabetului zaharat.

Oamenii de ştiinţă susţin că sunt şi alte simptome care pot orienta diagnosticul, pe lângă testele obişnuite de sânge, cum ar fi glicemia, testul de toleranţă la glucoză sau hemoglobina glicozilată (arată media glicemiilor din ultimele 3 luni).

Recent Posts

Alertă alimentară! Produs alimentar popular, retras de pe rafturile magazinelor din întreaga țară pentru că are pesticide

Un produs alimentar popular a fost retras de pe rafturile magazinelor care aparțin lanțului Mega…

12 minute ago

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea pentru femeile de peste 50 de ani. „Nu se acumulează în organism!”

Alimentul minune recomandat de dr. Vlad Ciurea. Neurochirurgul Vlad Ciurea, recunoscut pentru cariera sa excepțională…

44 de minute ago

Horoscop 14 mai. Oportunități neașteptate pentru Berbeci. Leii ar trebui să facă un pas în spate

Horoscop 14 mai. Este o zi excelentă pentru Vărsători, care au relații minunate cu toți…

o oră ago

Cercetătorii au descoperit de ce fumătorii iau rapid în greutate atunci când se lasă de fumat

Fumătorii care intenționează să renunțe sunt adesea îngrijorați de creșterea în greutate care vine la…

2 ore ago

Ce trebuie să știi înainte de o mamografie. Un radiolog explică cum să te pregătești cel mai bine

Ce să știi despre mamografie. De ce este important să faci o mamografie de rutină…

2 ore ago

Ce este insuficiența hepatică. De ce apare și care sunt semnele revelatoare

Ce este insuficiența hepatică. Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește…

3 ore ago

Citeste si: