Sari la conținut

Legumele și fructele care ar putea determina creșteri bruște ale glicemiei

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

În timp ce fructele și legumele sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente, un expert a avertizat că anumite tipuri de fructe și legume ar putea crește glicemia.

Pentru cei care suferă de diabet de tip 2, alegerile dietetice inteligente sunt una dintre cele mai importante arme care pot fi adăugate la arsenalul de protecție împotriva glicemiei ridicate. În timp ce a te înfrupta din dulciuri sau a te bucura de băuturi alcoolice nu înseamnă, evident, vești bune pentru nivelurile tale, fructele și legumele pot părea discrete. Îngrijorător este faptul că un expert a împărtășit trei opțiuni care te-ar putea expune riscului de a avea vârfuri de glicemie.

De la atingerea obiectivului de cinci pe zi până la creșterea nivelului de vitamine și minerale importante, nu există nicio îndoială că fructele și legumele sunt extrem de sănătoase.

Bogate în fibre și substanțe nutritive, diferitele alimente colorate oferă profilul nutrițional optim necesar pentru sănătatea dumneavoastră generală, ceea ce le face să fie pietrele de temelie ale unui stil de viață sănătos.

Cu toate acestea, este posibil ca anumite fructe și legume să nu fie cea mai bună alegere pentru nivelul de zahăr din sânge, potrivit lui Rob Hobson, consultant nutriționist la brandul de suplimente Healthspan.

Legumele și fructele care ar putea determina creșteri bruște ale glicemiei

Unele dintre aceste opțiuni sănătoase au un indice glicemic (IG) ridicat, ceea ce sugerează că ar putea duce la niveluri ridicate de glucoză în sânge.

Indicele glicemic explică în ce ritm organismul dumneavoastră descompune carbohidrații în glucoză, alimentele fiind clasificate ca fiind scăzute, medii sau ridicate.

Hobson a spus: „Alimentele cu indice glicemic ridicat sunt descompuse rapid, ceea ce face ca nivelul glicemiei să crească brusc.

„Persoanele cu diabet se referă la creșterile bruște ale nivelului de zahăr din sânge ca fiind „vârfuri”.”

Deși fructele și legumele tind să aibă un scor IG scăzut, există câteva excepții.

Potrivit lui Hobson, pepenele roșu, cartofii și fructele uscate se situează la un loc fruntaș în acest clasament.

El a spus: „Alimentele cu indice glicemic ridicat pot forța organismul să încerce să producă un val de insulină pentru a contracara carbohidrații cu acțiune rapidă, iar o consecință comună a acestui lucru este senzația de foame în decurs de două-trei ore, ceea ce poate face ca cineva să tânjească după mai multă mâncare.

„Persoanele cu diabet trebuie să fie atente la alimentele cu IG ridicat, deoarece capacitatea organismului de a controla nivelul glicemiei este redusă sau inexistentă.”

Diabetes.co.uk a adăugat că alte fructe și legume cu indice glicemic mai ridicat sunt: morcovii, păstârnacul, sfecla roșie, porumbul dulce, bananele, portocalele, mango, strugurii și perele.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel