Fond special în vederea testării pentru hepatită B, C şi HIV

Orice persoană din România, chiar și fără asigurare de sănătate, are acces gratuit la testare și tratament pentru hepatite virale și HIV, prevede legislația în vigoare. Cu toate acestea, rata reală de testare este scăzută, iar una dintre soluțiile pentru a crește rata de depistare ar fi alocarea unui fond special în vederea testării pentru hepatită B, C şi HIV.

Propunerea a fost făcută de președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, care a amintit în context că medicii de familie au posibilitatea să testeze pentru hepatită B şi hepatită C. „Mi-aş dori ca acest lucru să fie făcut în mod susţinut şi ca fiecare medic de familie să îşi propună ca, într-un termen de doi ani, maxim trei ani de zile, toate persoanele de pe liste să fie testate.

Pentru asta însă au şi ei nevoie de un ajutor. Şi ajutorul ar trebui să vină de la CNAS sau de la Ministerul Sănătăţii prin alocarea unui fond special pentru testarea pentru hepatită B, C şi, nu în ultimul rând, şi pentru HIV. Aceste trei virusuri au la îndemână terapii cât se poate de eficiente. Pentru virusul hepatitic C avem terapii (…) care îndepărtează virusul din organism. Pentru virusul hepatitic B în ultima vreme s-a obţinut vindecarea funcţională, ceea ce este un lucru deosebit de important.

Pentru HIV avem modalitatea de a face pacientul nedetectabil şi, ca atare, netransmisibil”, a explicat el, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.

Potrivit lui Streinu-Cercel, România a fost prima ţară din lume care, în 2001, a asigurat accesul neîngrădit la terapie antiretrovirală. „Dacă s-a putut în 2001, nu văd de ce nu s-ar putea face în 2023 – 2024”, a subliniat senatorul.

Necesitatatea unui program naţional de sănătate publică

El a adăugat că aceste virusuri ar trebui să reprezinte un întreg în cadrul unui program naţional de sănătate publică, deoarece afectează pe toată lumea direct sau indirect.

Adrian Streinu-Cercel a amintit că există o prevedere legală, pe care a susţinut-o, potrivit căreia persoanele neasigurate beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate în ceea ce priveşte programele naţionale de sănătate publică. „Trebuie făcute documentaţii de către Casa Naţională, în baza acestui articol. Lucrurile sunt cât se poate de simple. Noi ajungem să le complicăm şi să încercăm, peste articolul respectiv, să mai facem şi alte norme, că poate, poate nu s-o aplica.

Cred că e cazul să facem lucrurile cât se poate de simple, să devină simple şi la îndemâna oricărui medic”, a transmis senatorul, potrivit Agerpres.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

2 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

3 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

3 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

4 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

4 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra