Categories: Ştiri sănătate

FOTO. Premieră medicală în România: Operaţie pe creier, prin pleoapă. Pacientul, vindecat definitiv de o boală gravă din copilărie

O intervenţie chirurgicală dificilă a avut loc în premieră în România la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București. Pacientul, un bărbat în vârstă de 49 ani, a scăpat de crizele de epilepsie pe care le avea încă din copilărie.

Operația a fost realizată la finele anului trecut, depășindu-se, astfel, o nouă barieră, spun reprezentanții spitalului. Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” este singura unitate de stat la nivel național în care se efectuează, de aproximativ doi ani, frecvent operații de chirurgia epilepsiei.

Pentru pregătirea acestei intervenții de mare complexitate specialiștii au apelat la reconstrucții tridimensionale, exersând atât în mediul virtual în repetate rânduri, cât și în cadrul unor cursuri de disecție specializate ce au avut loc în Barcelona, Spania.

„Acest gen de operații necesită o abordare minim invazivă, prin care să fie înlăturată o zonă din creier care este răspunzătoare de apariția crizelor de epilepsie, însă fără a crea noi cicatrici care să fie, la rândul lor, generatoare de crize. Este un deziderat dificil de atins, dar cu tehnicile moderne de lucru rezultatele sunt extrem de promițătoare”, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

3-4 crize de epilepsie pe săptămână

Pacientul operat în premieră națională la spitalul de stat are 49 ani, făcea crize epileptice încă din copilărie și este cunoscut cu un accident vascular cerebral ischemic major la nivelul emisferului cerebral stâng (în perioada perinatală). Frecvența crizelor era de trei-patru pe săptămână în momentul în care a ajuns în atenția echipei de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central.

Cazul investigat de specialiști s-a dovedit extrem de dificil de abordat neurochirurgical prin metodele deja uzitate, existând riscul ca, dacă lucrurile nu ies ca în teorie, pacientul să aibă tulburări severe de memorie. Așa s-a decis să se apeleze la o soluție încă neîncercată în România, utilizată strict în chirurgia oculoplastică.

„Este cunoscută corelația între cicatricile asociate accidentelor vasculare cerebrale (AVC) și epilepsie, însă echipa de neuroepileptologi, în baza experienței vaste acumulată în studiul acestei boli, a ridicat ipoteza că deși există o cicatrice majoră ce ar fi putut produce aceste crize, focarul responsabil de epilepsie era într-o zonă de creier ce avea aspect aproape normal: regiunea temporo-mezială stângă, ce include în mod normal hipocampul, parte esențială a circuitului memoriei.
Ipoteza a fost confirmată de studiile imagistice (IRM cerebral cu protocol de epilepsie) și electrofiziologice (video EEG cu electrozi măsurați și lipiți pe scalp) și a fost eliberat un plan de chirurgia epilepsiei. Acesta propunea rezecția polului temporal, nucleului amigdalian și hipocampului, lăsând zona mare aferentă AVC-ului neatinsă. Dacă planul ar fi fost greșit, pacientul ar fi avut tulburări severe de memorie, fapt ce îi putea afecta sever calitatea vieții”, se mai arată în postarea citată de antena3.ro.

Intervenția chirurgicală a durat șase ore

O echipă multidisciplinară, din au făcut parte neuroepileptologi (conf. univ. dr. Ioana Mîndruță, dr. Irina Oane), neurochirurg (cpt. Dr. Ciobotaru Georgian), anestezist (prof. univ. col. dr. Dan Corneci) și oftalmolog (col. dr. Horațiu Manole), a stabilit astfel că cea mai bună opțiune pentru acest caz era un abord care nu a mai fost încercat până acum în România, printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi.

Intervenția a durat șase ore, echipa neurochirurgicală fiind formată din cpt. dr. Georgian Ciobotaru – medic specialist neurochirurg și lt. dr. Mădălina Ancuța – medic rezident neurochirurg. Neurochirurgii au fost asistați de o echipă anestezică  (dr. Ligia Torsin, medic specialist ATI și medicii rezidenți ATI – dr. Anca Raluca Achim și dr. Andra Georgiana Nenciu, condusă de prof. univ. dr. Dan Corneci).

Nicio criză în trei luni

De la intervenția realizată au trecut trei luni, timp în care pacientul nu a mai avut nicio criză. Cazul va putea fi însă considerat videcat după doi ani fără crize, scurși de la operație.

„Deși planul operator elaborat de echipa de neuroepileptologi a fost respectat cu strictețe, succesul unei intervenții de chirurgia epilepsiei se dovedește în timp, prin dispariția crizelor. Astfel, la trei luni de la intervenție, frecvența crizelor a scăzut de la trei-patru crize pe săptămână la … niciuna în trei luni! Definiția de „caz vindecat” totuși este absența crizelor timp de doi ani de la intervenție, pacientul rămânând atent monitorizat în această perioadă de către echipa de neuroepileptologie”, se menţionează în aceeaşi postare.

Recent Posts

Vârsta de pensionare, în atenția bogaților: Oamenii trebuie să lucreze

Larry Fink, directorul general al BlackRock, a avertizat recent, că Lumea se confruntă cu o…

21 de minute ago

Premier, împușcat în urma unei ședințe. Viața lui este în pericol

Premier, împușcat în urma unei ședințe. În urmă cu câteva ore, premierul slovac Robert Fico…

51 de minute ago

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cum reușesc să aibă memoria ca la 50

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cercetătorii germani încă mai caută să descopere…

o oră ago

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

2 ore ago

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

2 ore ago

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

3 ore ago

Citeste si: