Sari la conținut

Criză de medicamente pentru bolnavii de epilepsie. Dr. Bogdan Florea: „E absolut rușinos! Pacienții, nevoiți să-și caute leac prin străinătate”

Medicamente
Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro
Bolnavii din Buzău își găsesc greu medicamentele necesare

Criză de medicamente pentru bolnavii de epilepsie. Pacienții, nevoiți să-și cumpere tratamentul din Republica Moldova sau Bulgaria. „E absolut rușinos!”

Bolnavii de epilepsie își găsesc greu medicamentele necesare. În România sunt înregistrate 130.000 de persoane cu epilepsie, dar medicii apreciază că numărul real al bolnavilor se apropie de 300.000.

În ciuda numărului mare de pacienți care suferă de această boală, medicul neurolog Bogdan Florea, fondatorul și coordonatorul rețelei de telemedicină în epilepsie din România, atrage atenția că țara noastră nu are un registru național de epilepsie și nici date exacte privind bolnavii.

Medicul neurolog bogdan florea
Sursa foto: arhiva personala

Criză de medicamente pentru bolnavii de epilepsie. Dr. Bogdan Florea: „E absolut rușinos!”

Medicamentele pentru epilepsie au fost descoperite de mult. Cele de bază nu sunt costisitoare. Totuși, ele sunt greu de găsit pe rafturile farmaciilor, motiv pentru care pacienții sunt nevoiți să le caute în țările vecine.

„Este absolut rușinos că nu găsim medicamente care ar trebui să fie pe raft. Vorbim de medicamente de 30-40 de ani.

Pacienții nu vocalizează, medicii nu pot să spună nimic și atunci o ținem așa. Se duc pacienții să-și caute de leac prin Republica Moldova sau prin Bulgaria. E anormal”, a explicat medicul Bogdan Florea, potrivit RADOR.

Epilepsia este o boală a sistemului nervos caracterizată prin crize convulsive intermitente, însoțite de pierderea cunoștinței, de halucinații senzoriale și de alte tulburări psihice.

Terapia medicamentoasă folosită în majoritatea cazurilor

Terapia medicamentoasă este folosită în majoritatea cazurilor de epilepsie. Există varianta operației pe creier, care se realizează la București, dar aceasta se aplică doar în cazurile în care toate celelalte opțiuni de tratament au fost epuizate.

„Nu-i ușor. Procedura se face după ce verifici cu două zecimale unde sunt acestea, unde-i focarul generator de crize, cu niște electrozi de profunzime, care e o procedură extrem de cronofagă.

Se stă șapte zile internat cu niște electrozi cu totul speciali implantați, ca să-i spui neurochirurgului care anume zonă anatomică ar trebui îndepărtată fără să lași pacientul cu deficite motorii sau senzitive”, a subliniat Bogdan Florea.

Un al 13-a lea centru de epilepsie și monitorizare din rețeaua de telemedicină în epilepsie din România a fost inaugurat ieri la Târgu Mureș

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel