Fructul exotic de toamnă, extrem de benefic pentru sănătatea tiroidei. Reglează glicemia și nivelul de colesterol

Un fruct de toamnă cunoscut şi sub numele de „fructul zeilor” este extrem de benefic pentru sănătatea tiroidei. Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de iod, zinc, seleniu și alte substanțe utile pe care le conține.

Diospyros kaki, care înseamnă „fruct divin” sau „para lui Dumnezeu”, mai este cunoscut și sub denumirea de persimon, curki japonez, Hachiya și Fuyu. Acest fruct se poate consuma în stare proaspătă, dar se mai pot face dulceţuri şi gemuri sau poate fi inclus în salatele de fructe.

Fructul de kaki se remarcă printr-un conținut ridicat de tanin (care este conținut și în vinul roșu) și conferă fructului un gust strigent.

Pentru a evita acest lucru, ar trebui să alegeți fructe cu o culoare pronunțată de roșu-portocaliu, cu dungi subțiri pe coajă – acesta este un semn de coacere a curmalului japonez, notează actualno.com, potrivit rador.ro.

Reglează glicemia și nivelul de colesterol

Într-un studiu care a investigat efectele hipocolesterolemiante ale fibrelor bogate în tanin la oameni, subiecții cu niveluri plasmatice de colesterol total 180-259 mg/dl au consumat fibre bogate în tanin de 3 ori pe zi înainte de mese, timp de 12 săptămâni.

Nivelurile plasmatice ale colesterolului total au scăzut semnificativ și nivelurile plasmatice ale lipoproteinelor cu densitate scăzută LDL au scăzut semnificativ fără a impacta colesterolul bun (lipoproteinele cu densitate mare HDL).

Potrivit doc.ro, descoperirile au indicat faptul că fibrele bogate în tanin din fructele tinere de kaki sunt un material alimentar util pentru tratarea hipercolesterolemiei.

Conținut ridicat de iod

Conținutul ridicat de iod din fructul kaki ajută la combaterea deficienței acestui element din organism, contribuie la prevenirea multor boli ale glandei tiroide. Iodul joacă un rol critic în producția de hormoni tiroidieni. Se recomandă să nu se ingereze mai mult de 150 micrograme pe zi (1 miligram are 1000 micrograme).

Acest fruct exotic aproape că nu are acizi, deci are un efect pozitiv asupra funcționării stomacului și a intestinelor, chiar și în prezența ulcerului peptic și a altor boli.

Potrivit nutriţioniştilor, kaki ajută la îmbunătățirea digestiei, iar antioxidanții pe care îi conține întăresc unghiile și părul, îmbunătățesc calitatea pielii și luptă împotriva îmbătrânirii premature.

Proprietăţile nutriţionale

  • fibre;
  • vitamine: A, C, E, B, P, K;
  • mangan;
  • cupru;
  • magneziu;
  • potasiu;
  • fier;
  • seleniu;
  • fosfor;
  • taninuri;
  • proteine;
  • compusi organici (catehine);
  • antioxidanti (carotenoide, flavonoide, luteina).

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

27 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

58 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică