Sari la conținut

Fructul exotic de toamnă, extrem de benefic pentru sănătatea tiroidei. Reglează glicemia și nivelul de colesterol

Glanda tiroida
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Glanda tiroida

Un fruct de toamnă cunoscut şi sub numele de „fructul zeilor” este extrem de benefic pentru sănătatea tiroidei. Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de iod, zinc, seleniu și alte substanțe utile pe care le conține.

Diospyros kaki, care înseamnă „fruct divin” sau „para lui Dumnezeu”, mai este cunoscut și sub denumirea de persimon, curki japonez, Hachiya și Fuyu. Acest fruct se poate consuma în stare proaspătă, dar se mai pot face dulceţuri şi gemuri sau poate fi inclus în salatele de fructe.

Fructul de kaki se remarcă printr-un conținut ridicat de tanin (care este conținut și în vinul roșu) și conferă fructului un gust strigent.

Pentru a evita acest lucru, ar trebui să alegeți fructe cu o culoare pronunțată de roșu-portocaliu, cu dungi subțiri pe coajă – acesta este un semn de coacere a curmalului japonez, notează actualno.com, potrivit rador.ro.

Reglează glicemia și nivelul de colesterol

Într-un studiu care a investigat efectele hipocolesterolemiante ale fibrelor bogate în tanin la oameni, subiecții cu niveluri plasmatice de colesterol total 180-259 mg/dl au consumat fibre bogate în tanin de 3 ori pe zi înainte de mese, timp de 12 săptămâni.

Nivelurile plasmatice ale colesterolului total au scăzut semnificativ și nivelurile plasmatice ale lipoproteinelor cu densitate scăzută LDL au scăzut semnificativ fără a impacta colesterolul bun (lipoproteinele cu densitate mare HDL).

Potrivit doc.ro, descoperirile au indicat faptul că fibrele bogate în tanin din fructele tinere de kaki sunt un material alimentar util pentru tratarea hipercolesterolemiei.

Conținut ridicat de iod

Conținutul ridicat de iod din fructul kaki ajută la combaterea deficienței acestui element din organism, contribuie la prevenirea multor boli ale glandei tiroide. Iodul joacă un rol critic în producția de hormoni tiroidieni. Se recomandă să nu se ingereze mai mult de 150 micrograme pe zi (1 miligram are 1000 micrograme).

Acest fruct exotic aproape că nu are acizi, deci are un efect pozitiv asupra funcționării stomacului și a intestinelor, chiar și în prezența ulcerului peptic și a altor boli.

Potrivit nutriţioniştilor, kaki ajută la îmbunătățirea digestiei, iar antioxidanții pe care îi conține întăresc unghiile și părul, îmbunătățesc calitatea pielii și luptă împotriva îmbătrânirii premature.

Proprietăţile nutriţionale

  • fibre;
  • vitamine: A, C, E, B, P, K;
  • mangan;
  • cupru;
  • magneziu;
  • potasiu;
  • fier;
  • seleniu;
  • fosfor;
  • taninuri;
  • proteine;
  • compusi organici (catehine);
  • antioxidanti (carotenoide, flavonoide, luteina).
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel