Categories: Ştiri sănătate

Gelul care ajută dinții să se repare singuri ar putea semna sfârșitul obturațiilor

Gelul care face ca dinții să se repare singuri ar putea semna sfârșitul obturațiilor.

Smalțul este stratul dur, protector de pe exteriorul dinților. Poate fi uzat de acidul în gură și de mestecat repetat, ducând la carii care trebuie să fie astupate cu umpluturi pentru a preveni degradarea ulterioară.

Deoarece obturațiile sunt realizate din materiale străine, cum ar fi metalul, porțelanul și rășina, acestea nu se leagă perfect de suprafața dintelui și adesea se slăbesc.

Smalțul dentar poate fi acum făcut să se repare singur prin aplicarea unui gel special. Produsul ar putea salva oamenii de la dezvoltarea cariilor care necesită obturații dentare.

Gelul asemănător smalțului ar putea semna sfârșitul obturațiilor dentare

Pentru a depăși această problemă, oamenii de știință chinezi de la Universitatea Zhejiang și Universitatea Xiamen au raportat recent în revista Science Advances că au dezvoltat un gel special care poate ajuta la repararea smalțului dentar.

Ruikang Tang de la Universitatea Zhejiang din China și colegii săi au creat un gel care conține calciu și fosfat – elementele de bază ale smalțului real – pentru a încerca să încurajeze dinții să se auto-repare. Ei au testat gelul aplicându-l pe dinții umani care fuseseră îndepărtați de la pacienți și deteriorați cu acid. Apoi au lăsat dinții în recipiente cu lichid concepute să imite mediul bucal timp de 48 de ore.

În acest timp, gelul a stimulat creșterea noului smalț, microscopia dezvăluind că avea același aranjament foarte ordonat de cristale de calciu și fosfat ca și smalțul obișnuit.

Acest lucru este posibil probabil pentru că, în dezvoltarea normală a dinților, smalțul emergent este acoperit cu un strat dezordonat de particule de calciu și fosfat – ca în gel – care încurajează creșterea acestuia, spune Tang.

Noul strat de email avea o grosime de numai 3 micrometri, ceea ce este de aproximativ 400 de ori mai subțire decât smalțul nedeteriorat. Dar Tang spune că gelul ar putea fi aplicat în mod repetat pentru a construi acest strat de reparare.

Potrivit newsscientist.com, câteva alte grupuri au încercat să repare smalțul dinților cu amestecuri de calciu și fosfat, dar au conținut grupuri mai mari de particule care nu s-au agățat bine de suprafața dintelui, spune Tang. Acest lucru a făcut dificilă reconstrucția cristalelor de smalț, spune el.

Echipa testează acum gelul pe șoareci și speră să-l testeze ulterior și pe oameni. Ei vor trebui să se asigure că substanțele chimice din gel sunt sigure și că noul email se poate forma în mediul real al gurii, chiar și atunci când oamenii mănâncă și beau, spune Tang.

Recent Posts

Pilonul II de pensii: procedura de retragere a banilor

Pensia administrată privat (obligatorie, Pilonul II) ) nu ne costă suplimentar. Participarea la pensiile administrate…

9 ore ago

Horoscop 13-19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care se vor bucura de un succes extraordinar

Horoscopul săptămânii 13-19 mai 2024 este prezentat de astrologul cu Mihai Voropchievici. Acesta a prezis…

9 ore ago

10 alimente care te constipă: ce să eviți și cum să menții un tranzit intestinal sănătos

Constipația este o problemă frecventă în cazul în care oamenii întâmpină dificultăți în efectuarea scaunelor…

10 ore ago

Guvernul oferă 2000 lei până în 2027 tuturor femeilor care îndeplinesc această condiție. Toate femeile din România ar trebui să știe!

Mamele defavorizate, adică cele cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață ori…

11 ore ago

Citeste si: