Categories: Ştiri sănătate

Ghid de supraviețuire în lupta cu un rechin. Mărturiile emoționante a unei victime mușcată de rechin

Cazul româncei ucise de rechinii din Marea Roșie în largul unei stațiuni populare din Egipt, a ocupat paginile publicațiilor din întreaga lume.

„Din păcate, avem o tragedie care a fost favorizată de câteva circumstanţe. Românca noastră (Roxana Donisan -n.red.) era în primul rând singură şi apoi făcea snorkeling plecând de la un ponton aflat mai în larg, oarecum izolat de mal. Nimeni nu a văzut ce se întâmplă. Drept urmare, turiştii români au fost sfătuiţi să se scalde în piscine sau în mare, dar să nu se avânte în larg. Sigur, acolo unde plajele sunt dechise, evident”, a explicat pentru „Adevărul” Traian Bădulescu, expertul în comunicare al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT)

Experții de la Muzeul de Științe ale Naturii din Florida, zona unde au loc cele mai multe atacuri ale rechinilor din lume, au realizat un ghid util pentru oamenii care călătoresc în zone frecventate de rechini.

Deși rechinii sunt supranumiți „mașini ucigașe însetate de sânge”, potrivit experților americani, aceasta este doar o mentalitate greșită. În realitate, mai mulți oameni mor uciși de albine, decât de rechini.

„Ai şanse mai mari să mori din cauza unei înţepături de albină, a unui câine, a unui şarpe sau a unui fulger decât din cauza unei muşcături de rechin”, susţin experţii americani care dau şi câteva sfaturi utile celor fac baie în apele cu rechini.

GHID DE SUPRAVIEȚUIRE ÎN LUPTA CU UN RECHIN

„Este bine să înotaţi întotdeauna în grup, pentru că rechinii muşcă cel mai adesea indivizi care sunt în apă singuri. Apoi, nu vă îndepărtaţi prea mult de mal pentru că vă izolaţi şi nimeni nu vă poate da ajutor în caz de nevoie. În plus, rechinii nu vin acolo unde apa are un metru şi jumătate, de exemplu.

Pe de altă parte, nu intraţi în mare pe timp de noapte, în zori sau în amurg pentru că rechini sunt cei mai activi în aceste intervale şi pot ataca fără măcar să-i vedeţi.

Apoi, foarte important, nu intraţi în apă dacă sângeraţi. Rechinii pot mirosi sângele şi îl pot urmări până la sursă.

Totodată, nu purtaţi bijuterii strălucitoare şi costume de baie viu colorate. Bijuteriile reflectă lumina ca nişte solzi strălucitori de peşte, iar contrastul hainelor poate atrage un rechin în apele tulburi.

Nu faceţi baie dacă în zonă se află o scurgere de canalizare pentru că apele reziduale atrag peştii, care, la rândul lor, atrag rechinii. În plus, nu vă relaxaţi doar pentru că observaţi marsuini în apropiere, pentru că prezenţa acestora nu indică absenţa rechinilor. Amândouă speciile mănâncă adesea acelaşi fel de peşte.

În plus, ţineţi animalele de companie departe de apă deoarece mişcările neregulate ale acestora pot atrage rechinii.

Apoi, aveţi grijă când ajungeţi lângă bancurile de nisip. Sunt locurile în care de obicei mişună rechinii.

În cele din urmă, previzibil, nu încercaţi să atingeţi un rechin, oricât de mic ar fi! Dacă eşti atacat, regula generală este – fă tot ce poţi ca să te îndepărtezi!

Există oameni care au supravieţuit reacţionând agresiv, lovind cu braţele şi picioarele, strigând sub apă sau provocând bule care au îndepărtat rechinii. Alţii au avut o reacţie pasivă, îndepărtându-se repede”, conchid experţii americani de la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Florida.

Povestea emoționantă a unei tinere de 17 ani care a câștigat lupta cu un rechin

Tânara în vârstă de 17 ani, Addison Bethea din Florida, a fost atacată săptămâna trecută de un rechin în timp ce cauta scoici pe o plajă din Keaton. Aceasta era la plajă cu fratele ei, care a salvat-o.

„Nu știam exact ce să fac, dar auzisem că trebuie să lovești rechinul în nas pentru a-l alunga, dar eu nu am putut să fac asta. Așa că am început să-l lovesc în față, apoi i-am băgat degetele în ochi și am încercat să-l alung de pe mine, dar m-a mușcat de mână”, povestește Addison.

Addison e acum la spital și urmează să-i fie amputat piciorul deasupra genunchiului. Pe patul de spital, înconjurată de rechini de pluș, tânăra își păstrează optimismul.

Addison Bethea și fratele ei, pe patul de spital. Sursă foto: Tallahassee Memorial HealthCare

„Până la urmă, o să fie mult mai ușor. Aștept operația, să fiu sinceră. M-am săturat să stau tot timpul în pat”, spune ea.

„Toți cei care mă cunosc știu că tratez totul cu umor, așa că da, îmi plac rechinii de pluș”, a adaugă Addison.

Într-o postare pe Facebook, tatăl ei a spus că Addison ese bine dispusă și că „face glume despre cum a bătut rechinul”.

„A trecut prin mai multe decât mi-aș fi putut imagina vreodată, dar este o luptătoare. Vă rog să vă rugați pentru ea pentru a trece pentru dificultățile cu care se va confrunta. Nu este deloc vindecată, dar este în viață și asta contează cel mai mult pentru noi”, a adăugat el.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

50 de minute ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

o oră ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

2 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

2 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

3 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

3 ore ago

Citeste si: