Cum poți scăpa de hipertensiune fără medicamente. Metoda care nu dă greș. Cum arată alimentația unui hipertensiv

Hipertensiunea arterială. Controlul hipertensiunii le dă bătaie de cap medicilor. Nici măcar mecanismele fiziologice și procesele chimice prin care apare încă nu sunt cunoscute, în ciuda zecilor de ani de cercetări, în toate marile centre universitare ale lumii.

Așadar, deocamdată, arma cea mai valoroasă în lupta cu hipertensiunea și prevenirea ei rămâne o alimentație adecvată.

Tensiunea arterială reprezintă o problemă de sănătate, chiar și dacă depășește foarte puțin nivelul normal de 120/80 mmHg. Cu fiecare ridicare cât de mică peste limita normală, are loc și o creștere a riscului pentru sănătate. Acum 20 de ani, două mari studii inițiate de ”National Heart, Lung and Blood Institute” (NHLBI) – Institutul Național al Inimii, Plămânului și al Sângelui – din Statele Unite, au arătat că tensiunea arterială poate fi sensibil redusă printr-un plan alimentar care implică reducerea aportului de sare, grăsimi saturate, colesterol și grăsimi totale, de cereale rafinate și de zaharuri adăugate, și cu creșterea ponderii fructelor, legumelor și proteinelor. Acest plan de alimentație, cunoscut sub numele de Planul de Alimentație DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – Abordarea dietetică pentru stoparea hipertensiunii – include preparate din cereale integrale, carne slabă, pește, păsări de curte și semințe oleaginoase, cu conținut ridicat de antioxidanți.

Fără a fi total interzise, sunt totuși limitate dozele de carne roșie, lactatele fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, dulciurile și băuturile care conțin zahăr.

DASH este o dietă bogată în potasiu, magneziu și calciu, proteine și fibre. Potasiul joacă un rol extrem de important pentru sistemul cardiovascular. Este dificil să controlezi tensiunea arterială, chiar și cu medicamente, dacă nu există suficient potasiu în dietă.

Alimente bogate în potasiu sunt, printre altele, cartofii dulci, pasta de tomate, iaurtul degresat.

Recent a fost făcut public Noul Plan DASH, o formulă revizuită și adaptată rezultatelor celor mai noi cercetări în nutriția și fiziologia aparatului cardiovascular. Dacă acum 20 de ani se promovau intens carbohidrații și erau restricții severe la grăsimi și proteine, varianta actuală este mai echilibrată, recomandările sunt de consum redus al cerealelor rafinate și al zaharurilor adăugate și de un aport crescut de proteine.

Planul nutrițional zilnic DASH, pentru 2100 de calorii, include: 27% din calorii -grăsimi totale, 6% grăsimi saturate, 18% proteine, 55% carbohidrați sănătoși!

Principalele săruri sunt astfel dozate: sodiu – 2,3 mg (cu varianta de 1,5 mg pentru cei cu tensiune ridicată), potasiu – 4,7 mg, calciu 1,25 mg, magneziu – 500 mg. Plus colesterol, 150 mg și fibre 30 g.

Pe lângă scăderea tensiunii arteriale, planul DASH reduce semnificativ și nivelul de acid uric, arată un studiu american, publicat recent de Universitatea Hopkins, din Baltimore. Cristalele de acid uric sunt cele care produc guta, boala foarte dureroasă a picioarelor.

Recent Posts

Ce pot mânca de Paște diabeticii. Medic: Se pot bucura de răsfățuri de sărbători fără a-și pune sănătatea în pericol

Ce pot mânca de Paște cei diagnosticați cu diabet. Un medic spune că „se pot…

8 minute ago

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale Piețele și magazinele…

38 de minute ago

Cancerul hepatic

Cancerul hepatic, una dintre cele mai mortale afecțiuni. Simptome care apar imediat după ce mănânci…

o oră ago

Gura Siriului, una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor! Obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratați

Gura Siriului, una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor! Obiectiv pe care nu ar trebui sa-l…

2 ore ago

Trusa de prim-ajutor, o necesitate în vacanțe! Ce trebuie să conțină

Trusa de prim-ajutor, o necesitate în vacanțe! Atunci când te pregătești să pleci în vacanță,…

2 ore ago

Atenționare cibernetică! Aveți grijă când faceți cumpărături online pentru sărbători

Atenționare cibernetică!  Fiţi atenţi când faceţi cumpărături online în timpul sărbătorilor, atrage atenţia Directoratul Naţional pentru…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic