Categories: Ştiri sănătate

Hrean – alimentul medicament. În ce afecţiuni medicale are efect benefic

Folosit adesea drept condiment, hreanul este o legumă rădăcinoasă cu certe beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, creşterea imunităţii organismului sau îmbunătăţirea digestiei.

Conține sulfura de alil, prezentă și în usturoi, precum și compuși glucosilinați, care se găsesc și în semințele de muștar. Este foarte bogat în vitamina C, două ori mai multă decât lămâile. De asemenea, are acțiune iritantă la nivelul pielii.

Potrivit medicilor, la nivel digestiv stimulează digestia prin creșterea secreției de acid clorhidric și a peristaltismului. Are, de asemenea, efect laxativ. Totodată, la nivelul căilor respiratorii are efect decongestionant și expectorant.

De asemenea, hreanul mai are efecte ca vermifug și antiparazitar, stimulant al sistemului nervos, dar şi efect diuretic, revulsiv șj sudorific la nivelul pielii.

Indicaţii terapeutice

Această legumă de culoare alb gălbuie este bogată în vitamina C, A, B1, B2, dar și fier, calciu, potasiu, magneziu și uleiuri volatile.

– afecțiuni respiratorii: bronșite, pneumonii, astm, gripă și răceli

– afecțiuni cardiovasculare: în hipertensiunea arterială se recomandă cura cu hrean și miere, 1 lingură dimineața, pe nemâncate, dacă nu există o suferință gastrică.

– în afecțiuni reumatismale: artrite, mialgii, nevralgii, în special cele provocate de frig și umezeală, hreanul se folosește sub forma cataplasmelor cu soluție alcoolizată de hrean ras.

Mod de utilizare

– hrean ras amestecat cu miere- pentru afecțiunile cardiovasculare și ca tonic general.

– tinctura de hrean- câte 20 picături de 3 ori pe zi- în stomatite, parodontopatii și parazitoze intestinale, cu prudență sau deloc în cazul gastritelor hiperacide, herniilor hiatale sau a esofagitelor de reflux.

– decoctul din rădăcină de hrean, se folosea pe vremuri la copiii care sufereau de rahitism.

15 grame de hrean proaspăt, o linguriță, conțin 7 calorii, 2 gr carbohidrați, 0,2 gr fibre, sub 1 gram de proteine, sub 1 gram de grăsimi.

Contraindicații

– gastritele hiperacide și boala ulceroasă,

– afecțiunile tiroidiene,

– colonul iritabil

– leziuni ale pielii, în cazul administrării sub formă de cataplasme.

Recent Posts

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

22 de minute ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

52 de minute ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

o oră ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

13 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

13 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

14 ore ago

Citeste si: