Categories: Ştiri sănătate

Care sunt principalele infecții genitale și cum le tratăm

Care sunt principalele infecții genitale și ce simptome trebuie să te trimită la medic pentru analize și teste suplimentare. 

Când vine vorba de infecții genitale, acestea pot apărea la orice femeie, indiferent de vârstă. Cum pot apărea aceste infecții? Ei bine, în acest caz, există mai mulți factori de risc: parteneri sexuali multipli, produse de igienă neconforme, antibiotice, diabet, săpunuri parfumate, lenjerie intimă din materiale și țesături sintetice etc.

Vaginoza bacteriană

Vaginul conține în mod natural mai multe tipuri de bacterii care trăiesc în armonie. Dar când apare un dezechilibru între aceste specii diferite, atunci apar scurgeri, adesea urât mirositoare.

Fără tratament, vaginoza poate provoca infecții ale uterului și ale trompelor uterine. Aceste complicații sunt destul de grave dacă femeia este însărcinată.

Dacă analiza probei vaginale confirmă acest diagnostic, medicul va prescrie, timp de câteva zile, tratament oral (antibiotic) sau local (cremă), în funcție de caz.

Candidoza vaginală

Candida albicans este o ciuperca responsabila de candidoza, ce traieste aproape peste tot, chiar si in corpul nostru. Iar sistemul imunitar nu tine mereu sub control dezvoltarea excesiva a acesteia.

Infectia cu Candida albicans este cunoscuta si sub denumirea de candidoza, candidoza vulvo-vaginala, vaginita candidozica sau infectie vaginala.

De obicei, candidoza poate apărea când sistemul imunitar este slăbit și poate afecta atât femeile, cât și bărbații.

Infecţia cu citomegalovirus

Este un virus legat de apariţia varicelei, zonei zoster sau herpesului. Majoritatea oamenilor contractează acest virus în timpul copilăriei. Se manifestă ca o gripă, cu febră și dureri musculare.

Infectarea se poate face prin contact cu saliva sau alte secreții biologice ale unei persoane afectate. Infecția primară, reactivarea sau infecția recurentă cu citomegalovirus (CMV) poate apărea in timpul sarcinii si poate duce la apariția infecției congenitale.

Infecții ale tractului urinar

Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt destul de frecvente la orice femeie. Se poate depista prin screening: o examinare citobacteriologică a urinei ce confirmă sau infirmă diagnosticul.

Cum se tratează? De regulă, se prescriu antibiotice pentru a preveni răspândirea infecției. O examinare citobacteriologică este necesară în fiecare lună până la naștere, dacă femeia este gravidă.

Infecţia cu Streptococul de grup B

Se găsește în flora vaginală a aproximativ 35% dintre femei, fără a provoca infecții. Dacă femeia este gravidă, bacteria poate contamina copilul prin lichidul amniotic sau în timpul nașterii.

Depistarea se face la începutul celei de-a noua luni de sarcină. Dacă femeia este purtătoare a streptococului B, i se administrează o injecție cu antibiotic pentru a împiedica germenul să contamineze uterul, iar apoi copilul, după ce sacul amniotic se rupe.

 

Mare atenție căci, în multe cazuri, anumite infecții pot fi asimptomatice și de aceea trebuie atenție sporită la orice modificare, precum și analizele de rutină. Măcar o dată pe an.

Vaginitele netratate pot duce la boli grave și chiar la cancer de col uterin.

 

Recent Posts

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

24 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

54 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică