Categories: Știrile zilei

IGSU dă alerta în București și în toată țara! Ce înseamnă fiecare sunet de alarmă

IGSU anunță că va organiza miercuri, 28 februarie, un exerciţiu de alarmare publică la nivel naţional, denumit generic „Miercurea alarmelor”, pentru a verifica funcţionarea sirenelor de alarmare din întreaga ţară.

„Cu scopul preîntâmpinării panicii și pentru buna desfășurare a exercițiului, vă înformăm că miercuri, 28.02.2024, în intervalul orar 10:00-11:00, se desfășoară antrenamentul de alarmare publică, denumit generic Miercurea Alarmelor.

Cu alte cuvinte, mâine va fi verificată funcționalitatea sirenelor, prin activarea lor, în baza Planului de acțiune al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nr. 34265/2024”, precizează într-un anunț Poliția Locală Sector 1.

Exercițiul se va desfăşura în contextul organizării „Săptămânii Protecției Civile”, în perioada 26 februarie-3 martie. ”În perioada vizată, locuitorii Capitalei şi cei din judeţele ţării vor auzi semnalul „alarmă la dezastre”, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă”, au transmis reprezentanții IGSU.

Ce înseamnă fiecare sunet de alarmă

Alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.

Prealarmare aeriană se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.

Alarmă aeriană se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauza de 2 secunde între ele.

Încetarea alarmei se compune dintr-un suntet continuu, de aceeași intensitate, cu 2 minute.

Ce prevede procedura de alarmare

Alarmarea populației, instituțiilor publice și operatorilor economici se realizează prin semnale acustice sau optice emise cu ajutorul mijloacelor de alarmare, dar și de mass media, prin comunicări transmise pe posturile de radio și TV, iar în cazul existenței, și prin stațiile de radioficare și radioamplificare, precum și RO-ALERT. Din dispecerat se hotăreşte şi dacă oamenii trebuie direcţionaţi în adăposturile subterane.

Recent Posts

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

24 de minute ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

54 de minute ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

o oră ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

2 ore ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

2 ore ago

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

3 ore ago

Citeste si: