Categories: Ştiri sănătate

Descoperire majoră. Imunitatea la Covid ar putea dura zeci de ani pentru cei care au avut boala

Imunitatea la Covid. Durata imunității la coronavirus după infectare poate varia foarte mult de la persoană la persoană, sugerează un nou studiu. Însă, în anumite cazuri, imunitatea ar putea dura zecin de ani. 

Cercetătorii au descoperit că unii indivizi care aveau anticorpi neutralizanți împotriva COVID-19 au experimentat scăderea nivelului acestor anticorpi după doar câteva zile sau chiar câteva săptămâni.

Dar cel puțin o treime dintre participanți nu au avut modificări ale nivelurilor de anticorpi după cel puțin șase luni și unii chiar au observat o creștere a nivelului de anticorpi, sugerând că imunitatea lor ar putea dura zeci de ani. Cel puțin 10% nu au avut niciodată niveluri detectabile de anticorpi.

Echipa de cercetători de la Duke-NUS Medical School din Singapore, spune că descoperirile dovedesc că unii pacienți infectați anterior au un risc mai mare decât alții de reinfectare.

„Mesajul cheie din acest studiu este că longevitatea anticorpilor neutralizanți funcționali împotriva SARS-CoV-2 poate varia foarte mult și este important să se monitorizeze acest lucru la nivel individual”, a spus autorul corespunzător, dr. Wang Linfa, director al secției de Boli infecțioase la Duke-NUS Medical School.

Imunitatea la Covid poate varia de la o persoană la alta

Aceasta lucrare poate avea implicatii și pentru longevitatea imunitatii dupa vaccinare, care va face parte din studiile de urmarire.

Pentru studiul publicat în The Lancet Microbe, echipa de cercetători a analizat 164 de pacienți COVID-19 din Singapore timp de șase până la nouă luni.

Fiecare dintre pacienți au făcut teste de sânge, pe care cercetătorii le-au analizat pentru anticorpi neutralizanți și pentru celulele T, un tip de celule albe din sânge care ucid virusurile. Datele au fost apoi folosite pentru a ajuta la crearea unui algoritm pentru a prezice traiectoriile anticorpilor neutralizanți în timp.

Participanții au fost clasificați în cinci grupuri, în funcție de cât a durat imunitatea lor împotriva COVID-19. Primul grup, numit grupul „negativ”, nu a avut niciodată anticorpi neutralizanți detectabili și a constituit aproximativ 11,6 la sută din pacienți.

Următorul grup, grupul „în scădere rapidă”, a reprezentat 26,6 la sută dintre pacienți și a avut niveluri timpurii variate de anticorpi care au scăzut rapid, în câteva zile. Apoi, grupul „în scădere lentă” a avut anticorpi care s-au estompat în șase luni, reprezentând 29% din participanți.

Nivelul de anticorpi a început iar să crească

Așa-numitul grup „persistent”, care cuprinde 31,7 la sută din participanți, a arătat puține modificări ale nivelurilor de anticorpi timp de cel puțin șase luni. În cele din urmă, grupul cu răspuns întârziat, 1,8% dintre pacienți, a prezentat o creștere a anticorpilor neutralizanți în timpul perioadei de studiu. Cu toate acestea, studiul a constatat că majoritatea pacienților au avut un nivel ridicat de celule T, chiar și în rândul celor din grupul „negativ”.

Acest lucru implică faptul că indivizii pot fi în continuare protejați dacă au un răspuns puternic al celulelor T, în ciuda nivelurilor scăzute de anticorpi neutralizanți.

”Studiul nostru examinează anticorpii neutralizanți, care sunt importanți în protecția împotriva COVID-19. Am descoperit că anticorpii împotriva SARS-CoV-2 au scăzut la diferite persoane la rate diferite ”, a declarat autorul corespunzător, Dr. David Lye, director al Centrului Național pentru Boli Infecțioase din Singapore.

Acest lucru subliniază importanța măsurilor de sănătate publică. Cu toate acestea, prezenta imunitatii celulelor T ofera speranta unei protectii pe termen mai lung, care va necesita mai multe studii si timp pentru confirmarea dovezilor epidemiologice si clinice.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

4 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

4 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

5 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

5 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

6 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

6 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra