Aromaterapia cu uleiuri esențiale. Care sunt cele mai eficiente și pentru ce se utilizează?

Aromaterapia cu uleiuri esențiale este o formă de terapie care utilizează simțurile olfactive pentru a trata diferite afecțiuni. Aceasta este o componentă a medicinei naturiste și are atât proprietăți preventive, cât și curative. Iată ce implică aromaterapia, cum este practicată și care sunt cele mai populare uleiuri esențiale.

Aromaterapia poate influența starea emoțională, psihică și fizică, acționând asupra simțurilor. Adesea, uleiurile pot fi folosite și ca ajutor pentru maximizarea efectelor masajului, pentru pulverizarea în spațiile închise sau pentru inhalare cu ajutorul accesoriilor. Și atenție, rareori, acestea pot fi utilizate și intern.

Valentina Sârbu, terapeut holistic, dezvăluie pentru Antena 3 principiile aromaterapiei și, de asemenea, ce putem trata cu ajutorul celor mai populare uleiuri esențiale.

Aromaterapia cu uleiuri esențiale influențează sănătatea fizică și psihică

„Mirosul este conectat cu bulbul olfactiv din creier care la rândul său este conectat cu o amigdală, sediul emoțiilor, și cu sediul memoriilor. Tocmai de aceea, specialiștii spun că ceea ce mirosim ne determină gândurile. O picătură de ulei eșențial mirosit ne poate purta într-o amintire unde am avut o emoție și ne putem aminti acea emoție și putem elimina acea emoție”, explică terapeutul.

Conform specialiștilor, cele mai cunoscute uleiuri sunt cele de lavandă, de tămâie și de arbore de ceai.

„Acestea trei se folosesc și în blenduri foarte des pentru afecțiuni cutanate, dar există și uleiul de oregano, care este foarte bine folosit și lucrează destul de bine pe infecții. De asemenea, uleiul de cuișoare și alte uleiuri, dar foarte folosite sunt și blendurile deja produse de către producătorii speciali, care merge foarte bine pe afecțiunile emoționale, pentru reglarea stresului, a emoțiilor negative, a stărilor de oboseală, de dezenergizare”, precizează Valentina Sârbu.

Uleiul de lavandă

„Este foarte bun pentru piele în situația în care există zgârieturi, tăieturi minore, pentru refacerea pielii, pentru relaxare, pentru somn, combate insomniile, pentru o stare de bine. Atunci când suntem agitați, o picătură de ulei de lavandă pus în palme și mirosit aduce o stare de liniște și pace interioară”, dezvăluie terapeutul.

Uleiul de oregano

„Foarte mult ajută pentru infecții, el este folosit ca și un antibiotic. Uleiul de oregano este un ulei pe care nu îl poți folosi pe termen lung. El se folosește după o schemă destul de bine stabilită și în cantități foarte mici pentru că este un ulei puternic și te afectează dacă nu este folosit corect. În general, se combină și cu alte uleiuri. Cel de lavandă, de exemplu, pentru a proteja mucoasa”, adaugă terapeutul.

Ulei din arbore de ceai

„Și acesta este foarte, foarte des folosit tot în afecțiuni cutanate, ajută foarte bine în otite, dar e important de menționat că niciodată nu se pune ulei esențial în ureche, ci doar pe lângă ureche. Pentru durerile de dinți ajută destul de bine împreună cu uleiul de tămâie. Se folosește pentru cei mici când încep dințișorii să apară”, recomandă Valentina Sârbu.

Însă, specialiștii atenționează că indiferent de calitățile pe care le garantează uleiurile esențiale, acestea nu pot înlocui medicamentele prescrise de către doctor.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

5 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

5 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

6 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

6 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

7 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra