Categories: Ştiri sănătate

Începe iar pandemia? Medicii trag semnalul de alarmă. Numărul cazurilor COVID a crescut de peste 25 de ori

Din cuprinsul articolului

De la mai puțin de 500 de cazuri noi raportate pe săptămână, acum două luni, România a înregistrat peste 11.000 de cazuri noi de COVID raportate săptămâna trecută. Aceasta reprezintă o creștere de peste 25 de ori. În Statele Unite, autoritățile sanitare au anunțat că vor reîncepe distribuirea de teste COVID gratuite pentru a preveni escaladarea necontrolată a infecțiilor.

Ne confruntăm din nou cu o pandemie? Cu doar câteva luni în urmă, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că virusul SARS-CoV-2 nu mai reprezintă o urgență de sănătate globală.

Dr. Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov și membră a Societății Române de Microbiologie, a explicat, potrivit digi24, că această evoluție este normală și că am ajuns într-o fază în care am reușit să ne adaptăm atât noi, cât și virusul, pentru a conviețui. Totuși, regulile pe care le-am învățat în timpul pandemiei – igienă, aerisire, purtarea măștii – nu trebuie neglijate când este necesar. Ministerul Sănătății nu mai furnizează zilnic rapoarte cu privire la cazurile noi de COVID, așa cum se întâmpla în timpul pandemiei, ci face raportări săptămânale.

Analizând evoluția rapoartelor din ultimele două luni, observăm o creștere exponențială a cazurilor de COVID-19: de la sub 500 de cazuri pe săptămână la mijlocul lunii iulie, la peste 11.000 de cazuri noi pe săptămână, la mijlocul lunii septembrie. Această creștere reprezintă o multiplicare de 26 de ori a numărului de cazuri noi raportate săptămânal.

Formele de boală nu mai sunt așa grave

Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, confirmă că numărul de cazuri a crescut și menționează că a simțit acest lucru în propria ei clinică, unde testează zilnic pacienți: „Luni am testat zece și nouă erau pozitivi.” Cu toate acestea, subliniază că această creștere era de așteptat, deoarece schimbările de sezon și reluarea activităților după vacanță favorizează răspândirea virusurilor respiratorii. Ea subliniază că nu este un fenomen surprinzător, deoarece virusurile se intensifică în sezonul rece, iar reintegrarea în colectivități, cum ar fi începerea școlilor, aduce mai mulți oameni împreună în spații închise, ceea ce favorizează circulația virusurilor.

Cu toate că numărul cazurilor de COVID este în creștere, formele de boală nu par a fi grave, iar acest lucru poate fi explicat prin adaptarea noastră, atât a oamenilor, cât și a virusului. Inițial, pot apărea forme grave ale bolii deoarece gazdele umane nu sunt obișnuite cu un virus nou. Cu timpul, virusul și oamenii se adaptează. Sunt produși anticorpi, apar mijloace de apărare, iar vaccinurile încep să fie disponibile. În același timp, virusul suferă mutații pentru a supraviețui în mediu. Acest lucru poate face virusul să fie mai contagios, dar mai puțin virulent, ceea ce înseamnă că devine mai puțin probabil să cauzeze forme severe de boală. Cu toate acestea, Sandra Alexiu subliniază că trebuie să fim vigilenți și să continuăm să ne protejăm, în special în situații în care avem probleme de imunitate sau simptome ale bolii.

În concluzie, creșterea numărului de cazuri nu ne plasează într-o recrudescență a pandemiei, dar evidențiază importanța păstrării măsurilor de precauție în viața cotidiană. Vaccinarea rămâne un instrument eficient împotriva coronavirusului, iar respectarea regulilor de igienă, distanțare socială și purtarea măștii continuă să fie vitale pentru prevenirea răspândirii infecției.

Recent Posts

Grăsimea de pe brațe ar putea prezice riscul de fracturi ale coloanei vertebrale, la persoanele de peste 50 de ani

Măsurarea masei totale de grăsime din brațe ar putea ajuta la prezicerea riscului de fracturi…

5 minute ago

Medici experți avertizează: Dacă observați aceste simptome, ar putea fi noua variantă COVID

Noua variantă COVID este KP.2, iar experții spun că este cea mai proeminentă tulpină la…

36 de minute ago

Semnal de alarmă tras de medicii dermatologi: numărul bolnavilor de cancer de piele este în creştere

Medicii dermatologi atrag atenția că din cauza modificărilor climatice, expunerea excesivă la soare și pandemia,…

o oră ago

Alina Bădic, previziuni pentru săptămâna 12- 18 mai. „O perioadă plină de încercări”. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

Pentru săptămâna 12-18 mai, Alina Bădic vine cu vești minunate pentru Berbeci și Fecioare, care…

2 ore ago

Ce pensie și indemnizație primește un erou al Revoluției din 1989. Peste 12.800 de români încasează o indemnizație specială

Zilele acestea, Casa Națională de Pensii Publice a oferit informații cu privire la pensia primită…

2 ore ago

Colțul de Rai din România desemnat „Destinația turistică a anului 2024”

Dino Parc Râșnov, Castelul Bran, Cetățile dacice din Munții Orăștiei sau Ținutul Mănăstirilor Bucovina se…

3 ore ago

Citeste si: