Ingredientul de zi cu zi care nu este atât de sănătos pe cât pare. Poate crește riscul de cancer

Din cuprinsul articolului

Tipul de alimente pe care le primește organismul joacă un rol esențial în conservarea acestuia, la fel ca și cantitatea, momentul și importanța de a nu sări peste o gustare sau o masă de după-amiază. O recomandare obișnuită a specialiștilor este de a reduce cantitatea de grăsimi și zahăr, dar atenție la înlocuitori.

Atunci când nivelul acestor două elemente nu este controlat, organismul este expus la boli cardiovasculare, afecțiuni ale rinichilor și ale sistemului nervos, afecțiuni ale articulațiilor și oaselor sau, în cazuri extreme, chiar orbire, potrivit site-ului Mayo Clinic. Infecțiile dentare și disconfortul la nivelul picioarelor se află, de asemenea, pe listă.

În ceea ce privește simptomele hiperglicemiei, MedlinePlus evidențiază senzația de slăbiciune, dureri de cap, tulburări de vedere, sete crescută și nevoia de a merge mai des la toaletă. În cazul diabetului zaharat, este important să fii consecvent cu medicația, să faci exerciții fizice în mod regulat și să adopți un regim alimentar pentru a-l controla.

Înlocuitorii de zahăr și cancerul

Un studiu publicat în Journal of Toxicology and Environmental Health a constatat că sucraloza (folosită ca îndulcitor), în special, poate avea efecte adverse asupra oamenilor. Analiza a constatat că „sucraloza-6-acetat, o impuritate și un metabolit al sucralozei, este genotoxic, cu o MoA clastogenică asociată cu inducerea de rupturi ale ADN-ului”.

De asemenea, a fost asociat cu stresul oxidativ, inflamația și cancerul. Acesta nu este singurul studiu pe această temă, întrucât o cercetare publicată în revista academică PLOS Medicine a constatat o legătură între îndulcitori și tumorile maligne. Cercetătorii din Franța au evaluat 102.865 de adulți în cadrul studiului NutriNet-Santé.

Printre constatările, reluate de ABC din Spania, se evidențiază faptul că cei care consumau doze mari de înlocuitori de zahăr, în principal acesulfam-K și aspartam, aveau mai multe șanse de a contracta cancer decât cei care nu îi includeau în dieta lor. Trebuie remarcat faptul că această cercetare are limite, cum ar fi necesitatea unor analize suplimentare și faptul că consumul voluntarilor de ingredient a fost „autodeclarat”.

Cu toate acestea, autorii analizei, Mathilde Touvier și Charlotte Debras, subliniază că „concluziile lor nu susțin utilizarea îndulcitorilor artificiali ca alternative sigure la zahăr în alimente sau băuturi și oferă informații importante și noi pentru a aborda controversele legate de posibilele lor efecte adverse asupra sănătății”, se arată într-un extras preluat de ABC.

„Deși aceste rezultate trebuie să fie reproduse în alte cohorte pe scară largă și mecanismele care stau la baza lor trebuie clarificate prin studii experimentale, ele oferă informații importante și noi”, adaugă ei. La rândul său, Institutul Național de Cancer subliniază că, până în prezent, nu există suficiente dovezi care să facă legătura între această boală și oameni.

Recent Posts

Se schimbă CNP-urile. Ce date vor fi trecute în cartea de identitate?

Ministerul de Interne anunţă că va fi schimbat actualul sistem de numeritoare a Codului Numeric…

6 ore ago

Bani de la stat GRATIS: se acordă până la 10.000 de lei de persoană. Banii intră direct pe card dacă îndeplinești această condiție

 „Prima conectare” este un program finanțat de Guvernul României prin fondurile primite de la Uniunea…

7 ore ago

HOROSCOP iunie 2024. Veşti BUNE pentru toate zodiile!

Astrologii anunţă că prima lună a verii vine cu vești bune pentru toate semnele zodiacale.…

7 ore ago

10 PROFEŢII cutremurătoare făcute de călugărul RASPUTIN. Viziune despre al Treilea Război Mondial

Celebrul profet rus Grigori Rasputin a fost renumit pentru puterile sale supranaturale şi vindecările  miraculoase,…

7 ore ago

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

8 ore ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

8 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar