Categories: Expertul zilei

Urolog: Cel mai frecvent simptom al cancerului de vezică urinară. Poate apărea precoce și este un semnal de alarmă

Cancerul de vezică urinară (numit și cancer de vezică urinară sau carcinom de vezică urinară) apare atunci când celulele din vezica urinară încep să se înmulțească necontrolat. Vezica urinară este un organ gol, în formă de balon, care stochează urina și este situat în partea inferioară a abdomenului.

Mihai Dumitrache, medic urolog, a vorbit pentru DCNEWS despre cancerul de vezică urinară, dar și despre cel mai frecvent simptom al acestei afecțiuni.

Operația se face endoscopic

„Cancerul de vezică, din fericire, nu este un cancer foarte frecvent, dar afectează destui pacienți. Operația se face endoscopic. Intrăm pe canalul urinar, pe acolo pe unde pacientul urinează și se pătrunde cu un instrument la nivelul vezicii urinare prin care tumoarea vezicală se poate îndepărta. Este ceea ce pacienții numesc «intervenția cu laser»”, a spus medicul urolog Mihai Dumitrache.

„Este ca un tub care proiectează energie luminoasă și vaporizează tumora, o arde. Laserul transferă energie care distruge”, a completat jurnalistul Val Vâlcu.

„Aceasta este varianta mai nouă de intervenție, cu laser. Varianta care încă reprezintă standardul de aur este rezecția transuretrală. Asta înseamnă că formațiunea tumorală respectivă se îndepărtează cu ajutorul curentului electric.

Energia este la fel. Contează să fie extrasă în totalitate formațiunea tumorală și de a realiza hemostaza, adică de a opri sângerarea și de a scădea riscul de apariție postoperatorie a sângerării. Și laserul pare să fie varianta mai bună”, a precizat Mihai Dumitrache.

„Cancerul trebuie să fie în stadiu incipient?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„Majoritatea formațiunilor tumorale de vezică urinară sunt formațiuni superficiale, adică ele afectează doar stratul intern al vezicii urinare și nu au progresie spre exterior, spre mușchiul vezicii urinare și, de aceea, se pretează la tratamentul endoscopic, eventual ajustat ulterior cu aplicarea anumitor substanțe la nivelul vezicii urinare care să distrugă celulele tumorale care încă rezistă. Un fel de chimioterapie locală care este bine tolerată de pacient”, a spus medicul urolog Mihai Dumitrache.

Unele dintre cele mai traumatizante tumori

„Există, din păcate, tumori de vezică urinară care sunt într-un stadiu mai avansat. Aici, operațiile implică extirparea în întregime a vezicii urinare și ale țesuturilor din jur, deoarece este o tumoare agresivă și cu un risc mare de recidivă și atunci operația implică extirparea în totalitate a vezicii urinare. După extirparea vezicii urinare trebuie refăcută continența pacientului și de aici recurg mai multe variante de a aduce urina de la nivelul rinichiului spre exterior.

Una dintre cele mai bune variante este de a realiza o nouă vezică. De obicei acest lucru se realizează dintr-o porțiune a intestinului subțire care se scoate din tranzitul intestinal și se ajunge jos la fostul loc al vezicii urinare. Aceasta este varianta cea mai bună, cea mai puțin traumatizantă pentru pacient, varianta care-i afectează cel mai puțin standardul de viață și calitatea vieții. Tumorile vezicale sunt unele dintre cele mai traumatizante tumori din sfera urologică. Cel mai frecvent simptom este urinarea cu sânge, un simptom care poate apărea precoce și este un semnal de alarmă. Cei mai mulți pacienți se sperie atunci când văd sânge în urină, ceea ce este, bineînțeles, normal”, a mai spus medicul urolog Mihai Dumitrache.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

9 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

9 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

10 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

10 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

11 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra