Cum să ai grijă de inima ta. Sfaturi de aur de care e bine să ne reamintim mai ales de Ziua Inimii, pe 4 mai

Inima sănătoasă se ține cu o alimentație potrivită, cu gânduri pozitive și exerciții fizice moderate. Este vitală împletirea armonioasă între corp și suflet.

Inima este unul dintre cele mai importante organe din corp. Fără o inimă sănătoasă, nu putem trăi liniștiți și împăcați.

De aceea, azi, 4 mai, de Ziua Națională a Inimii, ne reamintim cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru inima noastră.

Astăzi este marcată Ziua Naţională a Inimii. Conform specialiştilor, la nivel naţional mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este în creştere semnificativă, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei Europene a Sănătăţii Cardiovasculare.

Ziua Națională a Inimii, sărbătorită pe 4 mai, reprezintă prilejul de a conștientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România.

Conform specialiștilor, la nivel național, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.

Controlul asupra principalilor factori de risc: tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizica poate duce la reducerea deceselor.

De ce este numărul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare în creştere? Mai mult, hipertensiunea arterială este prezentă şi la tot mai mulţi tineri.

Cele mai multe probleme sunt semnalate la persoane în vârstă, dar, conform medicilor, afecţinile cardiovasculare afectează mai nou şi tot mai mulţi tineri. În ultimii ani, numărul bolilor cardiovasculare a crescut.  Cauzele sunt multiple: fumatul, consumul excesiv de alcool, obezitatea, dar şi factorii de stres. În cazul tinerilor pacienţi, obezitatea, pe fondul lipsei de mişcare şi a alimentaţiei nesănătoase reprezintă principala cauză care stă la baza apariţiei bolilor cardiovasculare.

Cea mai întâlnită este hipertensiunea arterială, o afecţiune prezentă, mai nou, şi printre adolescenţii supraponderali sau la cei care consumă alcool şi tutun în exces.

Pentru a avea o inimă sănătoasă, este important să eliminăm obiceiurile care îi fac rău și o slăbesc, în timp.

Alimentația este deosebit de importantă. Trebuie să renunți la produsele nocive, cum ar fi: carnea procesată, prăjelile, semipreparatele abundente în adaosuri chimice, sare și zahăr.

Pe lista alimentelor nocive se mai află:

  • Sucurile din comerț, cu precădere cele îndulcite;
  • Cerealele care conțin zahăr;
  • Prăjiturile și produsele de patiserie;
  • Margarina;
  • Pizza;
  • Sucul cu îndulcitori artificiali;

Medicii specialiști îndeamnă populația la conștientizarea riscurilor, în cazul consumului acestor alimente și totodată oamenii trebuie să înțeleagă cât rău le fac aceste alimente menționate mai sus. Așadar, cine își iubește inima trebuie să renunțe la ele cât mai repede.

Un alt aspect important este să nu fumezi. Acest viciu este deosebit de dăunător inimii. Iar mișcarea zilnică trebuie să își facă loc în viața ta, fie că este vorba de o simplă plimbare într-un ritm susținut.

Recent Posts

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

14 minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

44 de minute ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

10 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

11 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică