Sari la conținut

Cum să ai grijă de inima ta. Sfaturi de aur de care e bine să ne reamintim mai ales de Ziua Inimii, pe 4 mai

alimente pentru inima
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
alimentele cu zahăr, periculoase pentru inima

Inima sănătoasă se ține cu o alimentație potrivită, cu gânduri pozitive și exerciții fizice moderate. Este vitală împletirea armonioasă între corp și suflet.

Inima este unul dintre cele mai importante organe din corp. Fără o inimă sănătoasă, nu putem trăi liniștiți și împăcați.

De aceea, azi, 4 mai, de Ziua Națională a Inimii, ne reamintim cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru inima noastră.

Astăzi este marcată Ziua Naţională a Inimii. Conform specialiştilor, la nivel naţional mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este în creştere semnificativă, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei Europene a Sănătăţii Cardiovasculare.

Ziua Națională a Inimii, sărbătorită pe 4 mai, reprezintă prilejul de a conștientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România.

Conform specialiștilor, la nivel național, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.

Controlul asupra principalilor factori de risc: tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizica poate duce la reducerea deceselor.

De ce este numărul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare în creştere? Mai mult, hipertensiunea arterială este prezentă şi la tot mai mulţi tineri.

Cele mai multe probleme sunt semnalate la persoane în vârstă, dar, conform medicilor, afecţinile cardiovasculare afectează mai nou şi tot mai mulţi tineri. În ultimii ani, numărul bolilor cardiovasculare a crescut.  Cauzele sunt multiple: fumatul, consumul excesiv de alcool, obezitatea, dar şi factorii de stres. În cazul tinerilor pacienţi, obezitatea, pe fondul lipsei de mişcare şi a alimentaţiei nesănătoase reprezintă principala cauză care stă la baza apariţiei bolilor cardiovasculare.

Cea mai întâlnită este hipertensiunea arterială, o afecţiune prezentă, mai nou, şi printre adolescenţii supraponderali sau la cei care consumă alcool şi tutun în exces.

Pentru a avea o inimă sănătoasă, este important să eliminăm obiceiurile care îi fac rău și o slăbesc, în timp.

Alimentația este deosebit de importantă. Trebuie să renunți la produsele nocive, cum ar fi: carnea procesată, prăjelile, semipreparatele abundente în adaosuri chimice, sare și zahăr.

Pe lista alimentelor nocive se mai află:

  • Sucurile din comerț, cu precădere cele îndulcite;
  • Cerealele care conțin zahăr;
  • Prăjiturile și produsele de patiserie;
  • Margarina;
  • Pizza;
  • Sucul cu îndulcitori artificiali;

Medicii specialiști îndeamnă populația la conștientizarea riscurilor, în cazul consumului acestor alimente și totodată oamenii trebuie să înțeleagă cât rău le fac aceste alimente menționate mai sus. Așadar, cine își iubește inima trebuie să renunțe la ele cât mai repede.

Un alt aspect important este să nu fumezi. Acest viciu este deosebit de dăunător inimii. Iar mișcarea zilnică trebuie să își facă loc în viața ta, fie că este vorba de o simplă plimbare într-un ritm susținut.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel