Cum să interpretați rezultatele colonoscopiei? Tot ce trebuie să știi despre colonoscopie

Cancerul de colon este a treia cauză de cancer în Statele Unite și a doua cauză de deces cauzat de cancer.

Deși majoritatea polipilor de colon nu se transformă în cancer, unii polipi se transformă în cancer. Deoarece de obicei nu există simptome asociate cu polipii și poate dura până la 10 ani pentru ca un polip să devină canceros, screening-urile regulate sunt unul dintre cele mai importante instrumente pentru depistarea precoce și prevenirea cancerului de colon.

Orientările actuale ale Societății Americane de Cancer recomandă ca persoanele cu risc mediu să înceapă examinări regulate, care ar putea include o analiză a unei probe de scaun sau alte teste, inclusiv o colonoscopie, la vârsta de 45 de ani.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda examinări la o vârstă mai fragedă dacă aveți antecedente familiale de cancer de colon, antecedente personale de cancer de colon sau polipi, antecedente personale de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasă, sau ați suferit radiații la nivelul abdomenului pentru un cancer anterior.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum să interpretați rezultatele colonoscopiei?

Să presupunem că ați făcut o colonoscopie care a evidențiat un polip, ce înseamnă?

Polipii pot fi împărțiți în două categorii principale: polipii non-neoplazici (benigni sau „hiperplazici”) care nu au potențialul de a deveni canceroși și polipii neoplazici (maligni sau pre-maligni; cunoscuți și ca „adenomatoși”), care au potențialul a deveni cancer.

Polipii neoplazici pot fi împărțiți în subseturi:

  • Polipii adenomatoși se disting prin tipul și forma lor și sunt grupați ca viloși (cei mai susceptibili de a se transforma în cancer), urmați de polipi tubulovilosi și tubulari. Se estimează că 10 până la 30 la sută dintre aceste tipuri de polipi sunt familiale sau legate de o afecțiune genetică.
  • Un polip carcinomatos este un polip care conține deja cancer. Acestea reprezintă aproximativ 5% din toate adenoamele.
  • Polipii zimțați pot fi plati sau atașați printr-o tulpină îngustă. Există trei tipuri de polipi zimțați: polipi hiperplazici, care au o dimensiune de obicei mai mică de 5 mm și nu sunt canceroși; adenoame sesile zimtate (ASZ); și adenoame zimțate tradiționale (AZT). În timp ce ASZ și AZT sunt rare, ele sunt considerate precursori ai cancerului.

Tratamentul pentru polipi implică adesea îndepărtarea acestora fie în timpul colonoscopiei prin biopsie, fie, în unele cazuri, prin intervenție chirurgicală.

Studiul National Polip a constatat ca polipectomia (sau indepartarea polipilor) scade riscul de cancer cu 80%. Deoarece adenoamele pot recidiva, este important să vă adresați medicului dumneavoastră și să continuați cu examinări regulate.

Deși polipii de obicei nu produc simptome, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți dureri abdominale, sângerări rectale sau modificări ale obiceiurilor intestinale care durează mai mult de o săptămână.

Recent Posts

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

6 minute ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

37 de minute ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

o oră ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

2 ore ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

2 ore ago

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

3 ore ago

Citeste si: