Sari la conținut

Cum să interpretați rezultatele colonoscopiei? Tot ce trebuie să știi despre colonoscopie

Colonoscopie
Sursă foto: Proctoline
Cum interpretăm rezultatele colonoscopiei

Cancerul de colon este a treia cauză de cancer în Statele Unite și a doua cauză de deces cauzat de cancer.

Deși majoritatea polipilor de colon nu se transformă în cancer, unii polipi se transformă în cancer. Deoarece de obicei nu există simptome asociate cu polipii și poate dura până la 10 ani pentru ca un polip să devină canceros, screening-urile regulate sunt unul dintre cele mai importante instrumente pentru depistarea precoce și prevenirea cancerului de colon.

Orientările actuale ale Societății Americane de Cancer recomandă ca persoanele cu risc mediu să înceapă examinări regulate, care ar putea include o analiză a unei probe de scaun sau alte teste, inclusiv o colonoscopie, la vârsta de 45 de ani.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda examinări la o vârstă mai fragedă dacă aveți antecedente familiale de cancer de colon, antecedente personale de cancer de colon sau polipi, antecedente personale de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasă, sau ați suferit radiații la nivelul abdomenului pentru un cancer anterior.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum să interpretați rezultatele colonoscopiei?

Să presupunem că ați făcut o colonoscopie care a evidențiat un polip, ce înseamnă?

Polipii pot fi împărțiți în două categorii principale: polipii non-neoplazici (benigni sau „hiperplazici”) care nu au potențialul de a deveni canceroși și polipii neoplazici (maligni sau pre-maligni; cunoscuți și ca „adenomatoși”), care au potențialul a deveni cancer.

Polipii neoplazici pot fi împărțiți în subseturi:

  • Polipii adenomatoși se disting prin tipul și forma lor și sunt grupați ca viloși (cei mai susceptibili de a se transforma în cancer), urmați de polipi tubulovilosi și tubulari. Se estimează că 10 până la 30 la sută dintre aceste tipuri de polipi sunt familiale sau legate de o afecțiune genetică.
  • Un polip carcinomatos este un polip care conține deja cancer. Acestea reprezintă aproximativ 5% din toate adenoamele.
  • Polipii zimțați pot fi plati sau atașați printr-o tulpină îngustă. Există trei tipuri de polipi zimțați: polipi hiperplazici, care au o dimensiune de obicei mai mică de 5 mm și nu sunt canceroși; adenoame sesile zimtate (ASZ); și adenoame zimțate tradiționale (AZT). În timp ce ASZ și AZT sunt rare, ele sunt considerate precursori ai cancerului.

Tratamentul pentru polipi implică adesea îndepărtarea acestora fie în timpul colonoscopiei prin biopsie, fie, în unele cazuri, prin intervenție chirurgicală.

Studiul National Polip a constatat ca polipectomia (sau indepartarea polipilor) scade riscul de cancer cu 80%. Deoarece adenoamele pot recidiva, este important să vă adresați medicului dumneavoastră și să continuați cu examinări regulate.

Deși polipii de obicei nu produc simptome, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți dureri abdominale, sângerări rectale sau modificări ale obiceiurilor intestinale care durează mai mult de o săptămână.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel