Intoleranța la fructoză, o afecțiune mai puțin cunoscută. Poate afecta ficatul și contribuie la dezvoltarea multor afecțiuni. Cauze și primele semne de alarmă!

Din cuprinsul articolului

Intoleranța la fructoza este o afecțiune mai puțin cunoscută care afectează capacitatea unei persoane de a digera fructoza. Deși poate fi ereditară, aceste cazuri sunt extrem de rare. Adesea, intoleranța la frucoză apare ca urmare a consumului excesiv de fructe.

Fructoza este responsabil pentru procesarea zahărului din fructe. Atunci când consumăm prea multe fructe, ficatul este suprasolicitat, iar intoleranța se instalează, odată cu trecerea timpului.

Incapacitatea de a metaboliza fructoza la nivelul ficatului conduce la acumularea fructozo-fosfatului în ficat şi apariţia simptomatologiei bolii. Aceasta se caracterizează prin vomă, balonare, diaree, icter, hemoragii, mărirea ficatului, hipoglicemie.

Intoleranța la fructoză

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare ce este intoleranța la fructoză și, de asemenea, cum poate afecta aceatsa organismul.

Există intoleranță la fructoză

Știm cu toții despre intoleranța la gluten sau lactoză, dar e greu de crezut că și fructele pot da intoleranță. Ei bine, multe persoane suferă de un sindrom de malabsorbție al fructozei, care se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree etc. Mai rar este vorba de o problema severă și congenitală, cel mai frecvent intoleranța apare la un exces de fructoză în alimentație.

Corpul nostru nu a fost proiectat să metabolizeze atât de multă fructoză, natura nu s-a gândit că vom consuma fructe din belșug în fiecare zi. Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și dacă depășim un aport de 50g/zi riscăm apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sânge.

Până acum 50 de ani aportul mediu de fructoză era de 15-25g/zi, iar astăzi se apropie de 80-100g. Din ce provine fructoza? Din miere, fructe în exces și zahăr (un amestec de glucoză și fructoză). Ca să nu suprasolicităm ficatul și să nu riscăm să ne îngrășăm, trebuie să reducem consumul de miere și zahăr, iar fructele să le consumăm proaspete, mestecate- în felul acesta fructoza se absoarbe treptat și în cantitate mai mică.

Cea mai mare cantitate de fructoză o găsim în sucuri (fresh sau smoothie), dar și în fructe precum cireșe, struguri, mango, pepene. Dacă nu slăbiți și vă simțiți balonați, s-ar putea ca problema să fie fructele…mai ales că s-a deschis sezonul cireșelor, iar pepenii și strugurii urmează”, scrie Mihaela Bilic, nutriționist.

Recent Posts

Amețeli și dureri de cap. Află ce se întâmplă atunci când îți pierzi echilibrul

Amețelile și durerile de cap pot fi simptome ale unor probleme de sănătate care afectează…

34 de minute ago

Pensia privată: Informatii ulile despre banii românilor de la bătrânețe

Sistemul de pensii private din România a fost introdus în 2008, odată cu crearea Pilonului…

o oră ago

Sfârșitul lumii este aproape: O clarvăzătoare a dezvăluit data exactă a Apocalipsei și detalii terifiante despre ” Antihrist”

Mhoni Vidente a generat agitație pe rețelele de socializare cu ultima sa predicție despre sfârșitul…

2 ore ago

Oamenii de știință: acest obicei din copilărie crește riscul de demență

Un obicei din copilărie este asociat cu un risc crescut de a dezvolta demență mai…

2 ore ago

Băutura cu calciu, magneziu și potasiu care ajută la ameliorarea „tuturor durerilor” din organism

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a arătat că o alimentație sănătoasă și…

3 ore ago

Citeste si: