miercuri, decembrie 1, 2021

Fructoza obosește ficatul. Nutriționistul Mihaela Bilic ne atenționează că nu e bine să exagerăm cu mâncatul, chiar dacă e vorba de alimente sănătoase, cum sunt fructele. Dacă nu le consumăm cu măsură ne îmbolnăvim

Te-ar mai interesa: Super-imunitate la COVID: una dintre marile puzzle...

ficatul și ne îngrășăm.

Iată ce a scris dr. Bilic pe pagina sa de facebook:

Fructoza oboseste ficatul
Toata lumea stie ca alcoolul e un produs care se metabolizeaza exclusiv in ficat si ca urmare, consumat in exces, poate duce la steatoza hepatica (ficat gras), colesterol si trigliceride crescute si grasime pe/in abdomen. Adica acea grasime care se infiltreaza printre organele interne, le sufoca si le imbolnaveste, chiar daca pe cantar nu avem o greutate de speriat.
Dar el alcoolul, din ce se obtine, de unde provine? Alcoolul este un zahar fermentat si provine din…fructe si cereale. Da, dragii

Te-ar mai interesa: Directorul Moderna anunță un nou vaccin pentru Omi...

mei, etanolul este un carbohidrat ce are la baza molecula de fructoza. O molecula considerata pana nu demult benigna ca doar, nu-i asa, zaharul din fructe e sanatos!
Ei bine, spre deosebire de molecula de glucoza care poate fi folosita drept combustibil de orice celula, de la creier pana la inima si muschi, pe fructoza nu o vrea nimeni. Cu alte cuvinte, cand mancam paine, paste, mamaliga, orez sau fasole boabe, toate celulele se hranesc din amidonul ce contine glucoza. Cand mancam fructe, toata fructoza se duce in ficat.
Atentie, fructoza se metabolizeaza EXCLUSIV in ficat, iar capacitatea

Te-ar mai interesa: Medic pneumolog: Cum se realizează evaluarea pacie...

lui enzimatica e limitata (maxim 10-15g/zi). Consumata in exces (peste 500g fructe/zi), fructoza ia calea metabolizarii alcoolului si duce la grasime abdominala, ficat steatozic si colesterol crescut. Concluzia: fructele sunt un desert si se mananca cu masura. Mestecate! Pentru ca un pahar de suc contine apa si fructoza din 3 fructe, adica materie prima pentru grasimea de pe burta.

 

Te-ar mai interesa: Creierul și coloana vertebrală, extrem de afectate...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri