Intoxicația cu ouă: semne de alarmă că ești în pericol

Intoxicația cu ouă. Chiar dacă ouăle sunt incredibil de hrănitoare și versatile, ele pot fi, de asemenea, o sursă de toxiinfecții alimentare atunci când sunt consumate crude sau prea puțin gătite.

Acest lucru se datorează faptului că ouăle pot transporta bacterii Salmonella, care pot contamina atât coaja de ou, cât și interiorul oului.

În ciuda acestui fapt, în fiecare an, ouăle contaminate cu Salmonella cauzează aproximativ 79.000 de cazuri de intoxicații alimentare și 30 de decese, potrivit Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Pentru a vă reduce riscul, nu consumați ouă cu coaja crăpată sau murdară. De asemenea, gătiți ouăle, de fiecare dată, înainte de a le consuma.

Simptome unei intoxocații alimentare

  • dureri abdominale,
  • diaree
  • dureri de cap
  • vărsături
  • stare generală proastă,
  • febră,
  • frisoane,
  • slăbiciune și oboseală,
  • greață,
  • dureri musculare.

În plus, proteinele din albuşul de ou pot cauza alergii, motiv pentru care trebuie evitate de către persoanele sensibile, mai ales de copiii foarte mici. Ei ar trebui să se ferească de acest aliment.

Cine trebuie să consume ouă cu prudență

Printre cei care nu trebuie să consume multe ouă sunt şi cei cu intoleranţă (ce poate fi temporară) la acest produs.

„Persoanele care au intoleranţă la ouă nu trebuie să mănânce în exces pentru că vor face urticarie. Dacă, de obicei, exces înseamnă două ouă pe zi”, explică Ioana Pedestru, medic primar ORL cu competenţă pe alergologie.

Ouăle trebuie consumate cu prudenţă şi de cei care suferă de boli renale, gută sau hepatită. La aceste persoane, ouăle şi carnea duc la un aport excesiv de proteine, care creşte ureea sau creatinina. La cei cu ciroză hepatică, un consum ridicat de proteine cauzează encefalopatie.

De asemenea, un studiu realizat de cercetătorii de la Brigham and Woman’s Hospital, SUA, arată că ouăle sunt periculoase şi pentru diabetici. „Cu cât consumă mai multe ouă, cu atât riscul de a muri este mai mare“, afirmă Luc Djousse, epidemiolog la Brigham and Woman’s Hospital. Vârstnicii cu un nivel mare al colesterolului trebuie să consume cât mai puţine ouă sau chiar deloc, iar cei sănătoşi pot mânca două-trei ouă fierte pe săptămână.

Recent Posts

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

17 minute ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

47 de minute ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

o oră ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

2 ore ago

De ce se umflă picioarele și gleznele. Alimentele care cauzează retenție de apă

Alimente și băuturi de la care ți se umflă picioarele. Umflarea picioarelor și a gleznelor,…

2 ore ago

Ce este pensia socială și de la ce vârstă poți beneficia de acest ajutor

Pensia socială. Știai că poți beneficia de o pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient?…

3 ore ago

Citeste si: