sâmbătă, iulie 2, 2022

Guta regim alimentar. Guta este o formă de artrită care se manifestă prin episoade dureroase secundare inflamaţiei articulaţiilor. Boala este caracterizată prin durere, edem, roşeată şi căldură locală (inflamaţie), precum şi prin imposibilitatea funcţională a articulaţiei. Trebuie precizat că, fără tratamentul adecvat, guta este o boală ce prezintă acutizări frecvente care pot cauza leziuni severe ale articulaţiilor, tendoanelor sau ale altor ţesuturi.

Te-ar mai interesa: ATENȚIE! Iată ce trebuie știut despre ALGOCALMIN...

Cauza principală a gutei este hiperuricemia (excesul de acid uric în sânge). Hiperuricemia este deseori asimptomatică şi nu cauzează complicaţii, majoritatea persoanelor cu nivel crescut sangvin al acidului uric nedezvoltând niciodată gută. Din păcate, la acest moment, nu este cunoscută cauza exactă a hiper-uricemiei, dar s-au identificat, recent, diferiţi factori genetici incriminaţi în apariţia acesteia. Mai mult decât atât, guta este o afecţiune care afectează în mod special bărbaţii.

Analiza care ne susţine diagnosticul este măsurarea concentraţiei acidului uric, dar acesta nu este întotdeauna definitoriu. Pot exista manifestări şi cu un nivel al acidului uric normal sau uşor crescut, dar manifestările sunt zgomotoase. Oricum, aceasta este o boală care necesită, pe lângă tratamentul medicamentos, şi regim alimentar.

Te-ar mai interesa: Horoscop 2 iulie: Tauri, aveți parte de o zi speci...

Guta și regimul alimentar

Astfel, pacientul este restricţionat de la carnea de pui, viţel, ciocolată, cafea, ficat, splină, inimă. Acestea nu sunt deloc indicate! De asemenea, vinul roşu, alunele, icrele şi, nu în ultimul rând, vânatul dăunează bolnavilor diagnosticaţi cu gută.

Sunt și legume care sunt interzise, cum sunt spanacul, sparanghelul, tomatele și concentratele de tomate, sfecla roșie, castraveții, țelină, fasole albă, mazărea. De asemenea,interzise sunt și smochinele uscate, afinele, dulciurile concentrate, pâinea albă, pânea neagră și oțetul.

Te-ar mai interesa: Testul care te poate ajuta să aflii dacă suferi de...

Alimente permise: lapte dulce sau bătut, iaurt, brânzeturi nesărate și slabe. E permisă carne de vacă, găină, pui slab, fără piele sau pește slab. E permis șalăul, bibanul, 1-2 ouă pe săptămână.

Sunt permise făinoasele, inclusiv mămăliga, supele în totalitate de legume, dulciurile light, nu foarte concentrate.

Ciocolata este strict interzisă pentru că este producătoare de urați, intensifică producția de acid uric.

Te-ar mai interesa: Când este OBLIGATORIU să bem APĂ și DE CE?...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private