La cât timp după naștere trebuie tăiat cordonul ombilical al bebelușului

În multe ţări, procedura standard referitoare la cordonul ombilical al bebeluşului vizează tăierea acestuia la mai puţin de un minut după naştere.

Însă tăierea prea rapidă a acestui cordon reduce cantitatea de sânge care este transferată de la mamă la bebeluş prin intermediul placentei, afectând astfel depozitele de fier din organismul nou-născutului, afirmă autorii unui studiu publicat în The Cochrane Library.

Păstrarea cordonului ombilical timp de câteva minute după naştere permite sângelui din cordon să fie transferat în organismul bebeluşului.

Reprezentanţii National Institute for Health and Care Excellence (NICE) vor publica în 2014 un nou ghid de practici medicale în acest domeniu.

Pe de altă parte, amânarea pe o perioadă mai lungă a tăierii cordonului ombilical expune bebeluşul în faţa unui risc crescut de icter.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă în prezent ca această tăiere să fie realizată într-un interval de timp cuprins între un minut şi trei minute după naşterea bebeluşului.

Actualul ghid britanic, publicat în 2007, afirmă că tăierea cordonului imediat după naştere reprezintă cea mai bună soluţie – o metodă care era deja utilizată de mai multe decenii. De atunci însă, oamenii de ştiinţă au pus sub semnul întrebării această ipoteză.

Cel mai recent studiu în domeniu, realizat pe un eşantion de 3.911 mame şi bebeluşii lor, a evidenţiat faptul că amânarea tăierii cordonului ombilical nu a dus la creşterea riscului de hemoragie internă şi o scădere a concentraţiei de hemoglobină pentru mame, iar bebeluşii lor au fost mai sănătoşi.

Atunci când această tăiere a fost amânată, bebeluşii au avut concentraţii de hemoglobină mai mari în primele 1-2 zile după naştere şi au prezentat un risc mai mic de a suferi de deficienţă de fier în primele şase luni de viaţă extrauterină.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Adelaide din Australia şi a fost coordonat de medicul Philippa Middleton.

 

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

8 minute ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

39 de minute ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

o oră ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

2 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

2 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

3 ore ago

Citeste si: