Categories: Stil de viaţă

Ce probleme pot apărea în viața intimă la menopauză și ce soluții există

La menopauză, viața intimă suferă unele schimbări, pe care fiecare femeie le percepe diferit. În vreme ce unele susțin că le place mai mult actul intim, altele se gândesc mai rar la relații intime cu partenerul sau nu se mai bucură de el la fel de mult. Ceea ce este adevărat e că unele modificări există, doar că ele pot fi mai mult sau mai puțin deranjante.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate a explicat cum poate fi îmbunătățită viața intimă la menopauză.

Pe de o parte, nivelurile hormonale mai scăzute afectează țesutul vaginal, care devine mai uscat și mai subțire. Această afecțiune, numită atrofie vaginală, poate face contactul incomod sau dureros. Și tot hormonii pot diminua libidoul, făcând ca excitarea să se instaleze după… insistențe mai mari decât înainte. Apoi, bufeurile dar și transpirațiile nocturne care tulbură somnul, favorizează oboseala și iritabilitatea, stări care sunt incompatibile cu cea necesară actului intim. Iar dacă mai adăugăm și schimbările emoționale (adesea bruște și intense), este evident că nu prea mai este loc de plăceri carnale…

Soluții pentru îmbunătățirea vieții intime la menopauză

Dacă bufeurile, oboseala, iritabilitatea și schimbările de dispoziție sunt manifestări mai dificil de controlat, pentru uscăciunea vaginală, din fericire, există soluții simple. Folosirea unui lubrifiant vaginal, pe bază de apă, sau a unui hidratant vaginal care să ajute la creșterea umidității, este de un neprețuit ajutor în dormitor. În cazurile de uscăciune vaginală severă, în care lubrifianții nu sunt eficienți, medicul poate prescrie unele produse fie non-hormonale, fie pe bază de estrogeni, sub formă de creme.

Dincolo de aceste soluții care au ca scop ameliorarea vieții intime intrată într-un… impas, o dată cu instalarea menopauzei, contează mult și stilul de viață, și atenția acordată sănătății și propriului corp. Poate că pot să pară sfaturi prea simple ca să fie și eficiente. Nu-i adevărat! Respectarea lor chiar poate îmbunătăți viața intimă din timpul perimenopauzei și după menopauză și te poate ajuta să te bucuri în continuare de ea.

Ai grijă de tine

Fii activă! Activitatea fizică este cea care crește nivelul de energie al organismului, care poate îmbunătăți considerabil starea de spirit dar și imaginea corpului. Toate acestea la un loc pot ajuta la o revigorare a interesului pentru act intim.

Evită produsele care irită vaginul. Baia cu bule și săpunurile puternice pot provoca iritații și în consecință contactul poate deveni – în mod obiectiv – problematic.

Practică exerciții de întărire a planșeului pelvin. Acestea au ca efect o creștere a fluxului de sânge în vagin și pot întări mușchii implicați în orgasm.

Evită fumatul și consumul de alcool. Fumatul este cel care reduce fluxul de sânge în vagin și reduce efectele estrogenului, ceea ce îngreunează excitarea, iar alcoolul încetinește modul în care corpul răspunde la stimuli.

Nu-i totul terminat!

Pentru o femeie cu vârsta sub 40 de ani, intrarea precoce la menopauză este frustrantă din multe puncte de vedere, iar depresia care se poate instala afectează inclusiv viața intimă. Nu te lăsa învinsă! Psihoterapia te poate ajuta să depășești această problema din punct de vedere emoțional, redându-ți cheful de viață, iar specialistul în infertilitate ar putea avea opțiuni dacă îți dorești un copil. Cum ar fi fertilizarea cu ovocite donate.

 

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

4 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

4 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

5 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

5 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

6 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

6 ore ago

Citeste si: